Феномен: Бирата се оказа лекарство срещу болестта на Алцхаймер

Шведски и финландски учени съобщиха, че бирата помага да се предотврати развитието на болестта на Алцхаймер – алкохолната напитка забавя натрупването на амилоидни  плаки. Но  нито механизмът на този ефект, нито ролята на конкретна доза от напитката, засега не са изяснени. За  откритието  се съобщава в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Учените изследвали връзката между консумацията на различни алкохолни напитки и натрупването на бета-амилоиди в мозъка. Общо са изследвани 125 мъже на възраст 35-70 години от Финландия, които починали поради  различни причини.

Оценявала се употребата на  алкохол,  концентрацията на бета-амилоиди (в мозъчни срезове) и  наличие на  четвърта  изоформа на аполипопротеин Е – основен фактор за генетичен риск за болестта на Алцхаймер (в ДНК, извлечена от проби на мускулната тъкан).

Концентрацията на бета-амилоиди се  увеличавала  с възрастта във всички изследвани, обаче, консумацията на бира значително я  снижавала. Нито количеството на напитката или склонността към пиене на вино и други видове алкохол,  не оказвали влияние върху амилоидните плаки.

През 2015 г. китайски учени  установиха, че  ксантохумол,    (вещество, което се съдържа в хмела)  защитава  мозъчните клетки от разрушаване и в състояние да спре развитието на болестта на Алцхаймер.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *