На открита от „Кеплер“ планета може да има живот

„Ние открихме, че има много атмосферни компоненти, които осигуряват топлина, достатъчна за съществуването на течна вода на повърхността и – казва Aoмава Шийлдс, водещ автор и кандидат на науките по астрономия и астрофизика в Националния научен фонд в Университета на Калифорния. – Това е сериозен кандидат за обитаема планета“.

На Земята въглеродният диоксид е 0.04% от атмосферата. Тъй като Кеплер-62f е много по-далеч от своята звезда, отколкото Земята от Слънцето, на тази планета трябва да има много повече въглероден диоксид, така че да е достатъчно топла, за да поддържа течна вода на повърхността и да не замръзва.

Учените от Университета на Калифорния учените са комбинирали модела на орбитата и климата, за да покажат, че Кеплер-62f е в състояние да поддържа живот. Планетата, намираща се на 1 200 светлинни години от Земята в посока съзвездието Лира, е с около 40% по-голяма от Земята. При такъв размер Кеплер-62f е в пределите на диапазона на планети, които най-вероятно са твърди и могат да имат океани, казва Шийлдс.

Мисията «Кеплер“ е открила планетната система, включваща Кеплер-62f, през 2013 г. и е идентифицирала   62f като външна от петте планети, въртящи се в орбита около звезда, която е по-малка и по-хладна от Слънцето. Но тази мисия не даде информация за състава на Кеплер-62f, нейната атмосфера или формата на орбитата.

Екипът провежда компютърна симулация като отчита, че Кеплер-62f може да има атмосфера, дебелината на която варира от земната до 12 земни. Различните концентрации на въглероден диоксид в атмосферата варират от същата като на Земята, до надвишаваща този показател 2 500 пъти.

Шийлдс казва, че за да може планетата да е постоянно обитавана, тя се нуждае от атмосфера, която да е от три до пет пъти по-дебела от тази на Земята и да е съставена изцяло от въглероден диоксид. (За да се сравни с този показател, атмосферата на Земята ще и необходима замяната на всяка молекула с въглероден двуокис). Такава висока концентрация на въглероден диоксид на тази планета наистина е възможна, като се има предвид разстоянието и от звездата. Газът може да се натрупва в атмосферата, като я затопля.

„Но ако на планетата няма механизъм за генериране на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, за да се запазва температурата и топла, а в наличие има само земно количество въглероден диоксид, определена конфигурация на орбитата може да позволи температурата на повърхността на Кеплер-62f постоянно да остава над точката на замръзване в по-голямата част от годината, – казва тя. – И това може да допринесе за топенето на ледниците, които се образуват по различно време от  орбиталното движение на планетата „.

Учените са изчислили възможната форма на орбиталния път на планетата, използвайки съществуващия компютърен модел, наречен HNBody, и са използвали съществуващите модели на глобалното изменение на климата за екзопланети.

Шийлдс казва, че същият метод може да се използва, за да се разбере, може ли планета, намираща се по-близо от Земята, също да е обитаема, с уговорката, че ще бъде твърда. (Газовите планети имат много по-различен състав).

Учените не знаят дали има живот на екзопланетите по принцип, но Шийлдс има надежда за намиране на живот във Вселената. Над 2300 екзопланети са били потвърдени, още няколко хиляди планети може да са такива, но сред тях само няколко десетки в момента се считат за „потенциално обитаеми“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *