Открита е химичната реакция, която е създала живота на Земята

Германски учени от Мюнхенския университет Лудвиг- Максимилиан, под ръководството на професор Томас Карел, са открили химичната реакция, която е създала живота на Земята. Научната работа е публикувана в списание Science.

Учените са установили последната химична реакция, от която започва еволюцията и е довела до появата на живота на планетата. Този въпрос и досега е най-интригуващият в съвременната биология. Предполага се, че основната роля са изиграли РНК молекули. Те едновременно изпълняват ролята на носители на променяща се информация, като ДНК, и като катализатори на химични реакции, като протеиновите ферменти. Но пред тази картина на света има много препятствия.

Германските експерти казват, че последната химична реакция е започнала с най-простите молекули на циановодородна киселина, които, разтваряйки се във вода, се превръщат в аминопиримидини. Трудността е било формирането на пурини, което се предизвиква от една-единствена молекула от девет аминогрупи HCN (циановодород). Реакцията е започнала от мравчена киселина или формамид.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *