По Франкенщайн: Учени тайно решиха да създадат изкуствен човек

В Харвард е проведена тайна  среща, посветена на създаването на синтетичен геном на човека – това ще позволи  радикално да се разширят  възможностите на генното инженерство и, евентуално, да се създават  изкуствени хора с желаните характеристики. На събитието са присъствали около стотина учени, адвокати и бизнесмени,  журналисти не са били поканени, а   участниците е трябвало да подпишат документ за неразкриване на информацията, съобщава  Gizmodo.

Планът за създаването на синтетичен човешки геном е качествено различен от обикновената редакция: учените не само  ще редактират един или два гена, а  ще създадат  цялата ДНК. В резултат на това биолозите  няма да се ограничават до  природните базови двойки, а  възможностите им да експериментират с организмите рязко ще се увеличат.

След като информацията за срещата изтече  в медиите, генетикът George Church от Харвард, главен организатор на срещата, побърза да успокои обществеността. Според него, срещата не е била посветена на синтетичния човешки геном, а  само на перспективите за производство на дълги вериги  ДНК.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *