Психолог обясни значението на десетте най-популярни сюжети в сънищата

Това се случва на всеки. Имали сте прекрасен ден, а без причина след това сънувате кошмар. Вие обичате вашата половинка, а сънувате предателски секс с друг/друга.

Или вие, дори и без да вярвате в „цялата тази глупост“, тайно се радвате или се тревожите ужасно, когато сънувате сън „традиционно“ предвещаващ щастие или нещастие.

В действителност, както казват учените, сънищата рядко  означават точно това, което сте сънували и още по-рядко са пророчески. Известният швейцарски психиатър Карл Юнг е анализирал повече от 20 000 сънища и е стигнал до извода, че те са  ключът към нашето подсъзнание.  Неговите наследници подобряват тази теория, като помагат да се разбере за какво крещи  подсъзнанието, като използва „нощно кино“.

С правилен подход от сънищата може да се извличат тонове  важна информация, а дори и да се коригира вашия живот.  Основното нещо е да не ги приемаме  буквално, а  символично. Те са пълни с метафори, които съответстват на различните аспекти на личността ви и ви казват на какво трябва да се обърне внимание сега.

И не забравяйте, че съдържанието на съня може да зависи от много фактори, дори и от позата, в която спите. Например, едно малко проучване през 2004 г. показва, че у хората, които спят на лявата си страна, кошмарите са значително по-чести отколкото у тези, които спят на  дясната.

Сега следват  конкретни примери. Един от съвременните специалисти от школата на Юнг, докторът по психология Кардър Стаут по молба на   HuffPost Lifestyle тълкува 10-те най-често срещани сънища.

1. Ако редовно сънувате един и същи кошмар

През целия си живот ние   изпитваме много негативизъм и най-тежките катаклизми   сякаш ги  „попиваме“, като в крайна сметка получаваме психологическа травма. Човешкият мозък е така устроен, че пази отрицателния  опит, а не се отървава от него. Повтарящите се кошмари са  сигнал, че е време да се обърне внимание на проблема, в противен случай той ще се развие и ще  стане още  по-лошо.

2. Ако сънувате бившия  / бившата

Конкретният добре познат човек в съня ви често не представлява себе си, а нещо вътре в нас, което е свързано с този човек. За да  разберете какво може да бъде това, трябва да се запитате какво е той за вас, какви качества има, за какво най-много ви напомня? Да речем, че  бившият ви партньор е бил „твърде праволинеен“ – значи след като сте го видели  в съня си, вие трябва да погледнете за тази черта у себе си – може би е време да промените нещо?

3. Ако сънувате, че сте бременни

Това може често да сънуват не само  жените, въпреки че при тях е  по-често. Много съновници твърдят, че това е на  печалба. Въпреки това психиатрите тълкуват съня по различен начин: това означава, че вътре във вас има някаква нова енергия, нови, дори може би неосъзнати  идеи. Може би сте се сблъскали с един вид прераждане, движите се в нова посока, променяте се, навлизате  в нова фаза от живота си.

4. Ако сънувате, че ви пада зъб или зъби

Това е един от най-често срещаните човешки сънища, независимо от културата, произхода и условия на околната среда. Много традиционно го считат за зловещ  предвестник на смъртта на любими хора. Трябва ли да се  страхувате?

Нека да видим какво означава  загуба на зъби в обикновения, реалния живот. Зъбите растат в ранна детска възраст, изпадат в прехода към юношеството и след това израстват отново. Това означава, че падащите зъби са  свързани с преходния период в живота ви, когато промените причиняват безпокойство, тревожност и страх. Като цяло сънят с паднали зъби е  символ, който показва , че се променяте, развивате.

5. Ако сънувате смърт

Не забравяйте точка 3.  Смърт в съня трябва да се третира по същия начин като раждането на един нов живот. В този случай  сънят символизира, че някои аспекти на нашето „аз“, нещо, което е в нас,  повече не ни  служи,  умира, и ние започваме да се движим в нова посока. В действителност  това може да съответства на всичко – уволнение, преместване или болезнен процес на раздяла, което води до чувство на тъга. Като цяло сън за смърт   е сън, който показва, че освобождаваме нещо от  себе си.

6. Ако сънувате извънбрачна  любовна  връзка

Същността на този сън – нечестност, измама, но не във връзка с партньора ви, както може да се разбира буквално, а  по отношение на себе си. Това доказва, че вие ​​ сами се потискате, на нещо не обръщате внимание. Изневяра  в съня показва, че вие ​​изневерявате  на собствените си принципи и изисквания.

7. Ако сънувате животни

Както и при загуба на зъби, сънят с  животни е  типичен  за всички народи на планетата. Но в различните култури животните символизират различни неща.

Вземете, например, змии. За да разберете какво подсъзнанието ви казва с това същество, започнете с личния си опит: у вас живее змия? Видели сте змия в магазин за домашни любимци? След това преминете към подсъзнанието: вие се страхувате от змии? Харесвате? Какво означават те за вас? Накрая се обърнете към това, което се знае за змиите там, където живеете: митове, легенди, вярвания и т.н. Всички тези неща трябва да бъдат разгледани, за да  разберете своя сън.

Например, в различни култури змията символизира измама, мъдрост, обновление (змиите сменят своята кожа), сила и други магически и мистични неща. Анализирайте всеки елемент един по един и в крайна сметка ще  получите своя лична разшифровка на съня.

8. Ако сънувате училище или работа

Най-често тези сънища са тревожни: изпит или съвещание, а вие не сте готови, всички са се събрали, а вие сте закъснели, съученици или колеги са скептично настроени или изпитват неодобрение към вас, и т.н. Всичко това означава само едно нещо – вашата уязвимост. Вас ви плаши мисълта, че те ще ви „разкъсат“, ще видят кой сте всъщност, ще научат за  вас нещо, което искате да скриете (не непременно ужасни и срамни неща, а слабите ви страни, като например липсата на знания, несигурност и така нататък.).

Дори и ако ние сме абсолютно честни в професионалната си дейност и се раздаваме на 100 %, ние продължаваме да носим маска и не разкриваме  всичките си тайни, дори и пред приятели. Идеята, че можем да загубим тази защита, създава чувство на уязвимост, сякаш  изведнъж сме се оказали в класната стая по бельо (ако не и голи).

9. Ако сънувате  невероятни приключения

Може би това са най-хубавите сънища! Например, когато  летите. Най-често така се проявява неконтролираната енергия от детството. Тогава приключенският дух, неограничаван от зрели мисли, ни принуждава да действаме импулсивно, а ние фактически сме живели в един въображаем свят.

Какви са тези сънища? Това, че частичка от детството, която се е запазила вътре във вас, незаслужено е забравена и иска да бъде  освободена. Може би ние понякога трябва да действаме  импулсивно и по-малко да мислим над всяка стъпка? Може би твърде „възрастният подход“ към всичко  ни спира? Може би вие сте потънали до шия в грижи и сте захвърлили  инфантилната част от себе си?

10. Ако сънувате храна

Отново, не го приемайте буквално. Ако сънувате  истински гурме празник, помислете какво се  опитвате да заместите с  храна?

Да речем, че сте работохолик. В този случай  сънят ви казва, че вие  абсорбирате прекалено много  трудова енергия, така че сте на път да се спукате, и в живота ви не е останало място за други неща. Или ако сънувате глад, запитайте се какво е това, което така страстно искате? Коя част вътре във вас „гладува“ и се нуждае от „хранене“?

Така психиатриите от школата на Юнг тълкуват „най-популярните“ сънища. И те съветват: следващия път, когато сънувате ярък сън го запишете веднага след като се събудите, и се опитайте да го разшифровате. Ако се научите да четете тези  съобщения от вашия дълбок „Аз“ и да ги използвате правилно, можете да станете по-здрави и по-щастливи!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *