Учени: Добрите хора имат голям мозък, а злите – малък

 Американски учени сътвориха истинска сензация.

Невролози от университета в Чикаго са установили пряка закономерност между размера на   мозъка на човека  и неговия характер – колкото по-малък е мозъкът, толкова по-зъл  е човекът.

Мнозина побързаха да направят и още паралели, като определиха  добрите хора като по-умни от злите. Този подход по принцип има право да съществува, но много експерти  опровергават подобни закономерности.

Невролози от Чикаго провели изследване  сред 200 доброволци. Оказало се, че нервност, агресивност към другите – не е нищо друго, а  психично разстройство, предизвикано от размера на мозъка.

Участниците в експеримента с по-големи мозъци се оказали добряци, а  тези с по-малки – раздразнителни и нервни. Експериментът обаче е спорен.

Много учени  го критикуват за твърде малката извадка. Редица експерти директно обвиняват  университета в Чикаго в прекомерен патос и емоционално оцветяване на на изявленията му. Своята роля са изиграли и медиите, оригиналната версия на заключенията от проучването те украсили до неузнаваемост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *