В Индия заради сушата ще обърнат течението на река Ганг

Министърът на водните ресурси на Индия Ума Бхарати предложи да се сменя посоката на течението на реките заради  сушата, пише Интерфакс.

Според плана, новите корита на реките ще бъдат изкопани  в районите, засегнати от сушата. Ако проектът бъде одобрен, ще бъде сменено течението не само на реките  Ганг и Брахмапутра, но и на водоеми, които започват от  ледниците на Хималаите.

Против   екстрените мерки са природозащитниците. Последиците от тези промени никой не може да предскаже.

Властите обаче, по-специално Върховният съд, са готови да предприемат тези крайни мерки. Сега вече става дума не за спасението на реколтата, а за да не загиват хората  от жажда. Сега в най-обезводнените райони се  доставя питейна вода с цистерни.

В последно време в  Индия от сушата страдат  повече от 330 милиона души, като  в някои райони температурата надвишава 40 градуса по Целзий.

Този проект ще бъде първият по рода си, откакто страната получава независимост през 1947 г.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.