Аз съм атеист

Без лицемерното „Е, a нещо все пак има.“ Без кокетното „Aх, аз съм  малко агностик.“

Не. Нищо такова аз не приемам. Напълно ме устройва  биологичния модел на света. Физика, астрономия, математика. Психология. На мен ми е комфортно в рамките на  науката. Защото виждам потвърждение на думите с дела. Ако има сила на притегляне – виждам как знаменитата ябълка пада надолу. Не съм бил принуден да повярвам –  показват ми целия механизъм от началото до края.

И въобще не ми е  досадно и не ме дразни, че някой не е атеист. Не ми пука ще нарисува ли някой карикатура за атеистите, ще направи ли колоритен филм за атеисти или ще напише за тях злобна песен. Аз не се обиждам, не  злобея и със сигурност няма да убия никого за това. Ако на някой му е  смешно, че аз не вярвам в нито един от многото богове, в които вярва човечеството – нека си се смее. За свое здраве! Съгласен съм да бъде смешен в този случай. Вижте – аз не се кланям пред нарисувания старец на някоя дъска! Аз не нося плодове и цветя на глинения идол! Не чета послания на  неразбираем за мен език от  неизвестен за мен човек, когото трябва да обичам повече от всичко друго. Вижте какъв съм нелеп и абсурден. Ха-ха-ха! Вече ми се смеят!

Аз съм готов сега, през двадесет и първия  век, да призная, че не вярвам нито в дяволи, нито в  ангели, не вярвам във възкръснали мъртъвци, нито в  други такива чудеса. И  не се срамувам. Аз по принцип не изпитвам такава нужда – да вярвам. Напълно ми е достатъчно това, което знам и което мога  да узная, което мога да пипна и мога да  видя  със собствените си очи. Не мога да „виждам със сърцето“ и да „чувствам с душата“, това  абсолютно не ми е необходимо.

Аз нямам никаква душа, и  след смъртта си никъде няма да попадна. Атомите, от които сега се състоя,  просто ще се разпаднат  и отново ще се смесят с останалата част от атомите на вселената. Какво още  безсмъртие ви е нужно? Лично за мен – повече не ми е  необходимо. Напълно съм удовлетворен от това положение.

Аз няма да ви дам на съд  за това, че ви е смешно  моето възприятие за света, няма да блокирам пътя заради своя  религиозен празник, аз няма да ви поздравявам,  няма да чакам от вас поздрави, няма да ви призовавам  да приемете моята вяра, аз няма ви обвиня в непълноценност само заради това, че не споделяте моите  религиозни убеждения. И аз не знам да е имало  война, започната от атеисти в името на атеизма. Аз не знам да има и  един терористичен акт, извършен заради  славата на атеизма.

Това е всичко, което мога да ви кажа днес.

Автор Yakov Hron

Related Posts

2 thoughts on “Аз съм атеист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *