Гениално: Как пластмасовите бутилки замениха климатиците в Бангладеш

Навън става все по-горещо, а  жителите на мегаполисите  включват климатиците на пълна мощност. Но на планетата има много градове и дори държави, където е горещо и влажно през цялата година, но  хората не могат да си позволят този модерен лукс.

Как да се охлади помещението без електричество са измислили разработчиците на проекта под името Eco-Cooler.
За да се създаде такова устройство има нужда от обикновени пластмасови бутилки и парче дебел картон. Тази безумна конструкция е била инсталирана в повече от 25 000 домове в Бангладеш, където  хора живеят в ламаринени бараки без електричество.

Да се направи тази „инсталация“ е просто и не е никак скъпо: на парче картон трябва да се пробият дупки,  с  диаметър колкото отвора на гърлото на бутилките (на горната снимка).

След това се отрязва дъното на бутилките,  оставя  се  гърлото, като се отрязва  горната част на капачката.
222

След това  бутилките се закрепват на картона…
333

… Завива се  капачката от другата страна и конструкцията се поставя на прозореца така,  че навън да стърчат срязаните дъна на бутилката.

4444

Колкото по-голяма е разликата между диаметъра на бутилката и диаметъра на гърлото и, толкова е по-добре. Опитайте се да подишате с широко отворената уста към  ръката си – ще усетите топлина. И ако дишате със свити  устни, въздухът става по-хладен нали, нали?

Тук  работи същият прост принцип: горещият  въздух ще минава през бутилката, но поради стеснението в гърлото ще се  охлажда, и в стаята ще бъде по-хладно. Разликата е  около 5 градуса по Целзий, но дори и такава прохлада е забележима за тропическите страни.

Това е  случай, когато всичко е гениално, просто, полезно и достъпно. Тази прост „климатик“ можете да направите и за себе си и няма да сгрешите.

Источник: Daily mail

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *