Изкуственият интелект вече е непобедим във въздушни битки

Сред  военните  пилотите на изтребителите често ги  наричат най-добрите сред  най-добрите. Но сега изглежда е настъпило  време да за нещо друго.

Пилотът с изкуствен интелект, разработен от възпитаника  на Университета в  Синсинати Ник Ернст,  показал, че  може не само да победи друг ИИ,  но също така и професионален пилот с десетилетия  опит. В серия симулации  на бойни полети ИИ успешно се измъквал от полковника от  Военновъздушните сили на САЩ  Джин Лий, и всеки път го свалял. Лий го нарича „най-агресивния, енергичен, динамичен и забележителен ИИ, които някога съм виждал.“

И  не  преувеличава. Той е бивш управляващ въздушни операции и  инструктор по тактически операции. Той е управлявал или участвал в хиляди прехващания като командир или пилот. Накратко, този човек знае какво казва. Освен това той се е сражавал  срещу ИИ противници в полетни симулатори  десетилетия.

Но, както казва Лий, този ИИ е различен. „Бях изненадан от това колко е наясно с всичко, и колко бързо реагира. Изглждаше така, сякаш знае намеренията ми и веднага  реагираше на всички промени, извършени от мен. Той знаеше как да спечели, когато стрелях. При  необходимост   мигновено превключваше между защитни и нападателни действия. “

Тази версия на ИИ е наречена ALPHA, и е разработена от Psibernetix в сътрудничество с изследователската  лаборатория на ВВС. Според разработчиците, ALPHA е проектиран специално за изследователски цели за  симулация на въздушни бойни мисии.

Тайната на свръхчовешки умения на ALPHA е систематa за вземане на решения, с  която тя решава сложни проблеми по същия начин, както ги решава човек – разбива ги на  по-малки подзадачи, които включват тактика на високо ниво, стрелба, измъкване  и отбрана. Като взема предвид само най-подходящите променливи, ИИ приема сложни  решения много бързо. В резултат на това ИИ е в състояние да изчисли най-добрата маневра в сложна динамична среда 250 пъти по-бързо,  отколкото човек  може да  мигне.

След едночасова  битка срещу ALPHA, Лий заяви: „Аз се връщам у дома, опустошен. Аз съм уморен, изтощен и психически изстискан. Това може да е  изкуствен интелект, но е истинско предизвикателство.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *