Как да принудите събеседника си да ви каже истината?

В момента има много техники, с които може да се определи дали вашия партньор лъже или не. Но ако се замислите – за вас е по-важно да знаете не , че човека лъже, а какво крие. Как можете да постигнете това?

Има доста ефективни методи за принуждаване към истина.

„Внезапност“

Въпросът , от който се интересувате, трябва да бъде зададен неочаквано, противно на предходната логика на диалога. За по-голяма ефективност се създава умишлено русло на разговора с приятелско настроение, с мека и нежна усмивка, като многократно подчертавате собствената си увереност в събеседника. „Приспивайки“ неговите подозрения, вие увеличавате шансовете за вашата изненада.

И ако предварително сте се пообезпокоили, че опонентът няма да се възползва от възможността да замълчи или да се измъкне с шега, или по някакъв друг начин реши да избегне искрен отговор (например, да зададете въпроса толкова силно, че да се чуе и от други заинтересовани от отговора хора), има голям процент вероятност, че ще ви дадат честен отговор ,

„Шантаж“

Да, това е мръсен, но ефективен метод. В търсене на истината заплашвате детето, че в най-лошия случай ще му забраните достъпа до компютъра. За послъгващия мъж- самотни нощи. За лукава съпруга – забавяне на желана покупка.

А за приятел, който изведнъж е започнал да се страхува да ви гледа в очите, може да използвате заплахата, че ще се скарате. И т.н. и т.н. Основното нещо е в това: шантажът да порази „най-болното място“ на опонента. А освен това винаги трябва да спазвате своето „обещание“ в случай на отказ да каже истината. Защото следващия път това няма да ви помогне.

„Аз знам всичко“

Отлично ще сработи, ако вашата увереност в собствените ви подозрения е висока. В случай на съмнение за нещо – методът няма да помогне, дори ако в действителност сте прав. Да речем, че сте лош актьор, но вашата увереност ще работи за вас – вербални и невербални знаци, тона на гласа, жестове, поглед.

„Аз знам всичко, но би било по-добре, ако ми кажеш всичко сам!“ – фраза, която спасява и вас и вашия опонент. Благодарение на такова решение на конфликта, семейните отношения все още могат да бъдат спасени, а партньорският бизнес да бъде отнет без услугите на килър.

„Добър“

Ефективен, ако лъжата няма да доведе до глобална катастрофа или революция, ако Северният и Южният полюс останат на местата си, и планетата Земя не смени своята орбита. Тази техника не се препоръчва във вид на изтезания „Ще ми кажеш ли или не?“

Не действат псувни, плюене и скърцане със зъби. За целта трябва да се вземат на въоръжение такива човешки качества като честност и доброта, желанието да се разбере събеседника. Опонентът, виждайки във вас приятел, губи опорните си условия за лъжа – защо да лъже, когато може просто да обясни мотивите за измамата?

 „Извънредна странност“

Обикновено лъжата се нуждае от логическа обосновка. Истината не се нуждае от „истината“ толкова, колкото лъжата! И ако в момента на разговора за обекта на интерес от ваша страна вмъкнете нещо необичайно и абсурдно, цялата логическа верига на опонента се разпада.

И колкото по „странна“ е странността, толкова по- честен ще е отговорът. Смях вместо гняв, безпричинно изливане на благодарност, въпрос от интимен характер, загриженост за здравето на членовете на семейството (особено ако не ги познавате и никога не сте проявявали интерес към тяхното здраве), и т.н. – Пълна оргия за вашето въображение и креативност!

Както гласи една известна перифразирана поговорка: „Ние сме отговорни за тези, които разобличаваме“. Така че бъдете внимателни в борбата за истината!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *