NYT: Във Венецуела започнаха битки за храна

Жителите на Венецуела, където ситуацията е критична на фона на недостига на стоки, галопираща инфлация и намаляващи държавни приходи, започнаха да предприемат отчаяни мерки в опит да се нахранят, пише The New York Times.

Само за  последните две седмици в страната са избухнали  повече от 50 хранителни бунтове, протести и масови грабежи. Десетки предприятия са  ограбени или унищожени,  най-малко петима човека са убити, включително и 4-годишно момиче.

Изданието посочва, че храната във Венецуела се  транспортира с  въоръжена охрана. Войници стоят на стража пред пекарните, а полицията използва гумени куршуми за да разпръсне тълпите, щурмуващи хранителни магазини и аптеки. Въпреки това, жителите не възнамеряват да се отказват от борбата.

„Ако няма храна, ще  има повече безредици“ – казва Raybelis Enrikez –  участник в масовите грабежи в Cumana.

NYT дава следната статистика: 87% от венецуелците не разполагат с достатъчно пари, за да си купят достатъчно храна, а около 72% от месечната има заплата отива само храна. Освен това, ако попитате хората, кога за последно са яли, много ще ви кажат, че това не е било днес.

На свой ред президентът на Венецуела, Николас Мадуро заяви, че за атаките срещу магазини стои  опозицията, която призовава за провеждането на референдум за сваляне на социалиста.

„Те са платили на  група  престъпници и са ги закарали с  камиони,“ – каза той, коментирайки поредния  бунт и обещавайки да компенсира тези, които са загубили собствеността си.

Правителството обвинява бизнеса в умишлено надуване на цените, за да се създаде  изкуствен недостиг и да получи по-голяма печалба.

Related Posts

One thought on “NYT: Във Венецуела започнаха битки за храна

  1. Убеден съм че написаното от Ню Йорк таймс е многократно преувеличено. Грабежи и чупене на витрини има при всички протести – и в Гърция, и във Франция и вероятно във Венесуела. Ако се е случила една свада, те са записали 50 бунта. И Куба била зле, само дето още не са измрели, напротив – кубинците си живеят съвсем добре в мир и разбирателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *