Правилата за пътешествие от Карлос Кастанеда

1. Привързаността към вещите и комфорта е основната пречка за интересен живот. Хората обикновено не осъзнават, че във всеки един момент могат да изхвърлят от живота си всичко. По всяко време. Мигновено.

2. Когато пътувате, не се фокусирайте върху себе си, слушайте другите внимателно и с любопитство се оглеждайте наоколо. Докато човек чувства, че най-важното и значимо явление в света – това е неговата персона, той никога няма да бъде в състояние да се радва на света около  себе си. По същия начин като  кон с капаци, той не вижда нищо друго освен себе си.

3. Не четете пътеводителите, създавайте си собствено описание на света. Хората ни говорят от момента на нашето раждане, че светът е такъв – и-такъв, и нещата са такива-и-такива. Нямаме избор. Ние сме принудени да приемем, че светът е точно такъв, какъвто ни го описват

4. Не забравяйте, че любопитството помага да се поддържа бодростта на духа: Трябва да се търсят и да се виждат чудесата, с които е пълно наоколо. Ти ще  умреш от изтощение, ако не се интересуваш от нищо друго освен от себе си; именно от тази умора си  глух и сляп за всичко останало.

5. Намерете вътрешната си спирачка и я „неутрализирайте“. Основната трудност е да се пробие стената, която ни задържа  и не ни дава да  дава да помръднем от мястото си. Тази стена съществува в съзнанието на всеки един от нас. И, за да я унищожим, всичко, от което се нуждаем – е енергия.

6. Пътешествието е най- ценният източник на информация. Нищо не ни се дава безплатно на този свят, и придобиването на знания  е най-трудната от  всички задачи, с които човек може да се сблъска.

7. За душевна хармония се уединяват в   пустинята или в планината. Не трябва да бъркаме самота и уединение. Самотата за мен е  психологическо понятие, душевно, а уединението – физическо. Първото затъпява, а второто – успокоява.

8. Помнете  главния си спътник. Ти, за разлика от мен, се държиш така, сякаш си безсмъртен, а  безсмъртният  човек може да си позволи да отмени решението си,  да съжалява за това, че го е взел, и се съмнява в него. В един свят, където всеки е преследван от смъртта,  няма време за съжаления или съмнения. Време има само за това, за да се вземат решения.

9. Оставете зад себе си колкото се може повече пътища. Безполезно е да прекарате целия си живот на един единствен път, особено ако този път няма сърце.

10. Не чакайте подходящия ден, удобен случай и печалба от  лотарията. Имате всичко необходимо за това  екстравагантно пътуване, което е животът ви.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *