Шок: ЕС ще бъде заменен от нова „Европейска супердържава“?

Полската държавна телевизия TVP твърди, че Франция и Германия  подготвят проект за създаване на „европейска супердържава“, която ще замени Европейския съюз.

Документът е изготвен от Щайнмайер и министъра на външните работи на Франция, Жан-Марк Еро.
62c7e06930bff22235f2ddb7ebdfa5e7
Каналът се позовава на  документ, за който  твърди, че трябва бъде представен от външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на срещата с ръководителите на дипломацията на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария – V4) в понеделник в Прага.

TV каналът публикува на интернет страницата си документ от  9-страници, като твърди, че той е изготвен от Щайнмайер и министъра на външните работи на Франция, Жан-Марк Eро.

Каналът твърди, че документът предполага  създаването на „единна европейска държава, зависима от най-силните до момента играчи в  ЕС.“ Включените в тази супердържава страни фактически няма да имат  право да притежават собствени армия, служби за сигурност, наказателни кодекси, отделна данъчна система – включително данъци, собствена валута и централна банка, способни „реално да  защитават финансовите интереси на националната държава.“

Освен това страните „фактически губят контрол над собствените си граници и процедури по приемане и презаселване на бежанци на тяхна територия“. Предполага се и въвеждането на единна визова система и  обща външна политика. „От  документа също може да  следва, че може да бъде ограничена ролята на НАТО в Европа“ – съобщава телевизионният канал.

„Нашите две страни споделят общо предназначение и общ набор от ценности, които осигуряват основа за още по-тесен съюз между нашите граждани. Затова ние се стремим към политически съюз в Европа и каним поредните европейци да вземат участие в това начинание.“ – цитира каналът преамбюла на текста.

http://www.tvp.info/25939371/nasz-news-superpanstwo-zamiast-unii-europejskiej–ultimatum-francji-i-niemiec

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.