Ванга е била психично болна и продукт на ДС

Известната по цял свят ясновидка Вангелия Гущерова –  Ванга не е пророк на бъдещето, а най-обикновен психично болен човек, който Държавна сигурност са използвали, твърди изследване на руското издание Комсомолская правда.

По-голямата част от руснаците, също като българите, отдават почит към дарбата на Ванга и дори тържествено отбелязаха 105-годишнината от нейното рождение. Подготвя се си филм за знаменитата пророчица.

По този повод руският вестник проведе свое проучванe, в което се включиха изтъкнати експерти в различни области от Русия.

Ванга е известна със своите предсказания, но тя си е служела с метафорични изрази. Нито едно от пророчествата ѝ не е точно – с конкретни описания или дати. Това дава голямо поле на въображението и по-късно хората могат преправят думите според фактите.

Смятам, че Ванга е била душевно болна, казва писателят и историк Юрий Варбевски. Пророчицата е казвала, че чува гласове, което е основен признак за психично заболяване.

С това се съгласява и психиатърът, доктор по медицинските науки, – Борис Положий.

Не са един и двама психически неуравновесените хора, които също правят предсказания. Случва се и техните гадания да се сбъднат, като думите се наместят спрямо фактите.

Хора като Ванга служат на обществото, когато то изпитва несигурност, а тези, които са я покровителствали, са имали интерес феноменът да се разпространява.

Положий допълва, че в практиката си се е срещал с много подобни екстрасенси, които същи чували гласове и имали зрителни халюцинации, но след това се оказвало, че това няма нищо общо с ясновидските дарби.

В един от психологическите експерименти на Юрий Горни от 90-те години на миналия век се казва, че Ванга е служела за целите на спецслужбите.

За страната е било престижно да има пророчица, при която да се стичат тълпи туристи и знаменитости от цял свят, включително политици. Спецслужбите са имали собствен интерес към тези гости и за тях в местните хотели и таксита са събирали информация. Най-главното е, че са използвани архивите на спецслужбите. Оттам идва информираността на Ванга, пише в своя доклад Горни.

Горни се фокусира върху едно предсказания, което Ванга прави за Тодор Живков, казвайки му, че 1 част от неговите приятели ще бъдат убити. Имената на тези хора са били открити в архивите на българските спецслужби.

Политическите прогнози Ванга най-вероятно са подготвени от чекисти, а Държавна сигурност ги до украсявала.

По материали на http://best.kp.ru/msk/vanga/

Източник: http://sanovnik.bg/n3-67746-%D0%92%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0_%D0%B5_%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE_%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D0%A1

Related Posts

One thought on “Ванга е била психично болна и продукт на ДС

  1. Eстествено православните блядове стоят зад това :-)
    Изобщо не се изненадвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *