Експерти: 5 от всеки 6 лекарства са безполезни

5 от 6 вида лекарства, които най-често  предписват лекарите, са практически безполезни. Те нямат никакви положителни ефекти върху здравето на пациента.

Критиците на фармацевтичната индустрия твърдят, че повечето съвременни лекарства за широко потребление нямат никакъв ефект. Експертното мнение е следното:

Фармацевтичните компании дават астрономически суми на лекарите. От своя страна, лекарите предписват лекарства на пациентите си, които в най-добрия случай изобщо не са ефективни. Но понякога ситуацията се усложнява от наличието у   тези лекарства на сериозни странични ефекти.

Както твърди социологът Доналд Лайт от Университета по медицина на Ню Джърси, данните на независими експерти безпристрастно показват безсмислието на много лекарства. Понякога те подобряват състоянието, но само поради плацебо ефекта. А  в същото време расте броят на  случаите с влошаване на здравето, което се дължи на приема на такива лекарства. Има и случаи с фатален изход.

Според Лайт, оплакванията на хората от страничните ефекти на лекарствата често се пренебрегват от лекарите. Това не е изненадващо, като се вземат предвид интересите на лекарите от продажбата на някои лекарства. Що се отнася до фармацевтичните компании, те имат същите причини, за да крият информация за страничните ефекти и преувеличаване на данните от ползата на лекарствата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *