Изненадващо откритие: Само един ген е в състояние да спре стареенето

Nanog – генът, стоящ  зад ембрионалните стволови клетки, се смята за истински извор на младостта.

Този ген може да даде цял набор от лекарства срещу изтъняване на костите, болестта на Алцхаймер и други,  свързани с възрастта заболявания.

Учени от университета в Бъфало са установили, че генът задейства важен процес, който противодейства на  отслабването на костите и запушването на  артерии.

Става дума за това, че за да забавя  стареенето,  в  тялото има резервоар за неспециализирани клетки. Те са в състояние да  регенерират органите. Това са зрели стволови клетки. И  се намират във всички тъкани на тялото, като реагират бързо, когато е необходимо.

Но при процеса на стареене все по- малко възрастни стволови клетки успяват да си свършат работата, което води до възрастови заболявания. Ето защо ако се обърне негативния ефект на  стареене в  клетките, те могат да се презаредят.

Учените въвели  гена в зрели стволови клетки. Той активирал два клетъчни пътя. Те  превръщали  пасивните  протеини в елементи, необходими на зрелите стволови клетки за формиране на мускулни клетки. A силата, генерирана от тези клетки,  помогнала за  възстановяване на регенеративните свойства на стволовите клетки, пише MED daily.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *