Шокиращо откритие : Еволюцията на човечеството се управлява от вируси

Водещ, ако не и най-важният фактор в еволюцията на човека,  могат  да се окажат  вирусите – учени са установили, че около една трета от „човешките“ протеини, които ни отличават от маймуните, имат вирусна или антивирусна  природа.

„Когато в популация  от животни има епидемия в някакъв момент от развитието и, тя или се адаптира към инфекцията, или умира. Ние знаем, че такова нещо  се е случвало и  с човечеството, но ние бяхме наистина изненадани,  доколко силно  това явление се проявява в нашата еволюция, и това, доколко ясен е моделът на тези промени, които са ни оставили  вирусите.  С такова нещо се сблъскваме за първи път „,  заяви David Enard от Станфордския университет (САЩ).

Enard и колегите му установили, че вирусите  управляват нашата еволюция фактически  от времето на разделянето на  предците на хората и шимпанзетата, нашите най-близки роднини, изучавайки  структурата на почти 1300 протеини, които по някакъв начин реагират на появата на вируси в организма, свързват се и взаимодействат  с неговите  протеини и генетичен материал.  Тези протеини и свързаните с тях  гени, подчертават учените, не е задължително да са част от имунната система – по-голямата част от тях са отговорни за работата на съвършено други функции на клетките и тялото.

Както  обясняват учените, те се интересували от това как различните патогени, които се вграждат  в генома или променят неговото действие, могат да повлияят на развитието на отделните видове, родове и семейства   животни.

За да отговори на този въпрос, групата на  Enard сравнява доколко много се различават гените, съдържащи инструкции за сглобяване на тези „вирусни“ протеини в ДНК на хора, шимпанзета и други бозайници, както и как се променят  гените, които не са свързани с вируси.

Този мащабен анализ разкрива нещо невероятно – оказало се, че протеините и гените, свързани с реакцията на наличие на вируси, се променяли  три пъти по-бързо от другите участъци на генома и протеома.

Това означава, че вирусите са били един от основните фактори  в еволюцията на хората и други бозайници, които в този случай са  отговорни за около 30% от промените, които са настъпили в нашия геном след  разделяне на  предците на хора и шимпанзета .

„Ние всички се интересуваме от това как ние и всички други организми на Земята еволюират, и тези неща и обстоятелства, които са ни направили хора. Откритието, че нашата вечна война срещу вируси е сформирала почти всички части на организма – Не само шепа протеини, борещи се с инфекциите,а  абсолютно всичко – е зашеметяващо откровение за нас.

Животът се  борби и живее заедно с вирусите вече  милиарди години, и работата ни показва, че това съжителство е засегнало всички части на клетките“, – заключава Дмитрий Петров,  колега на Enard.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *