Светът като Реалност и Илюзия

Нашият физически свят, в който живеем е реалност, но възприятието и в съзнанието на всеки човек е различно.

Вниманието ни е насочено в  този свят само към това, което съществува във вътрешния свят на нашето съзнание. Други неща ние  просто не виждаме, дори и ако те наистина съществуват около   нас.

Това, което  съществува в нашия  вътрешен свят, се определя от убежденията, наложени ни отвън. Тези убеждения ни се налагат още  от раждането: в семейството, в обществото. Те могат да бъдат верни, а може да са и  фалшиви, но целият ни  живот се крепи на тях.

Едно време са вярвали, че Земята е плоска и лежи върху три кита. И хората са вярвали в това, а  тези, които не са били съгласни, са ги  изгаряли на клади.

Сега, нашата действителност се определя от багажа на  вградените  в нас убеждения, според които се случва  избирателно възприемане на информацията, а това, от своя страна, създава в съзнанието ни илюзията за реалността на нашия свят.

Сега нека помислим – кой и за какво е създал тази илюзия и защо действа този механизъм?

Тази илюзия е създадена за да управляват  живота ни. Тя се  създава по следния начин. Първо, взема се някаква идея и се маркират ценности. Идеята – това е нашето светоусещане, и  може да бъде всичко, което искат: например,  наложени са ни  две (условности) – материализъм и идеализъм, има Бог – няма Бог, и т.н. Какви във връзка с това  могат да са нашите ценности? Това са патриотизъм, национална идея, богатство и т.н.

След тях идват  човешки потребности, свързани с оцеляването – ядене, пиене, размножаване. Всички наши нужди се подкрепят от силна емоция. Коя е  най-силната  ни емоция? Да, това е страхът, а  Страхът от смъртта – това е най-силната емоция. Емоцията в този случай – това е енергия, а идеята – информация.

Така че, колкото повече хора участват в идеята за конфронтация между идеологии, религии, толкова повече енергия се използва за поддържане на тази идея. По този начин се сформира енергоинформационната обвивка. В тази обвивка се поставя софтуер, по  който хората ще живеят.

И човекът е принуден да живее по  тази информационни  закони, мислейки си, че това е реалния живот. Ние сами си създаваме тази илюзия, а  за поддържането и влагаме изключително много усилия и енергия. Ние на практика не живеем. Или по-скоро, ние само си мислим, че живеем.

Спомнете си детството, кака мечтаехме – ето, ще  завърша гимназия, и почвам да живея! А след това се оказва, че ще  трябва да завършим и институт … И веднага след това започваме да живеем! После се женим, раждат се деца, и започваме да мислим – отглеждаме  децата и после живеем. А старостта вече не е толкова далеч, но ние пак не сме живели. И всичко това само за да ни задържат  в рамките на тази енергоинформационна черупка. В тази илюзия, която ни е  наложена. Ние приемаме илюзията за цел, а  това са само инструменти. Инструменти за постигане на истинските цели.

Така че, докато вярвате в илюзията – вие сте неин роб. Вие живеете по законите на тази илюзия и не можете да управлявате реалността – всъщност  реалността ви управлява вас. Когато осъзнаете, че в своята илюзия винаги  сте сам, и че в живота има само един миг – Тук и Сега, и  друго няма да има – едва тогава е възможно завинаги да се отървете от илюзиите.

Именно в избавянето от  илюзиите се заключва Осъзнаването на  дуалността. Не, дуалност,  както я е имало, такава и ще я има. Без дуалност, ако тя се отстрани от нашия свят, светът  просто ще престане  да съществува.

Дуалността няма да изчезне, това е невъзможно, но, осъзнавайки всичко това, ние  просто по различен начин ще започнем да виждаме света. Ние ще започнем да разбираме всичко, което се случва в него. Ние няма да имаме  толкова много въпроси без отговор. Ние ще  разберем защо всичко  се случва точно така.

Ще осъзнаете, че няма как да е добре за всички. Ако човек сам си прави лоши неща – значи той се нуждае от това, за да натрупа опит. Защото най-ценното нещо, което ще вземем със себе си от този свят – това е нашият опит.

Нийл Александър

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *