The Independent заподозря Ердоган в инсценировка на държавен преврат

Опитът за  военен преврат в Турция може  да е инсцениран от  Реджеп Тайип Ердоган за да изчисти   армията от опонентите си. Тази версия споделят  експерти, на които се позовава  британският вестник The Independent.

„Някои наблюдатели започнаха да изказват предположения, че този преврат е режисиран за да се даде възможност на Ердоган да  изчисти  армията от опоненти за да  засили контрола си върху Турция,“ – твърди  вестникът.

Съмненията в правдивостта на  преврата се засилиха  след като турският лидер го нарече „дар от Аллах“, говорейки пред  привърженици на летището в Истанбул. Президентът също така обяви, че метежът  ще изчисти армията от „бандити“.

„Може би ще видим предсрочни избори, в които той ще се опита да си  гарантира невероятно мнозинство.  Може би ще видим промяна в конституцията към най-лошото,  тя ще бъде „изчистена от секуларизма и  ще и бъдат наложени ислямистки мотиви.“ – казва кореспондентът на Politico  Райън Хийт, позовавайки се на свой събеседник в Турция.

Oпитът   за преврат в Турция бе извършен в нощта на 16 юли. Според изпълняващия длъжността началник на Генералния щаб, подбудителите на опита за преврат са  военни от военновъздушните сили и военната полиция.

Броят на задържаните висши   военни от  турските въоръжени сили е  2,8 хиляди човека,  уволнени са 29 полковници и петима генерали, отстранени са от длъжност повече от 2,7 хиляди служители в съдебните институции.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *