Турското МВР: 15 хиляди са задържаните след опита за преврат

     По данни на Министерството на вътрешните работи на Турция, 8113 човека  са в ареста  в очакване на съд

Повече от 15 хиляди   са били задържани в Турция във връзка с опита за преврат, 10 хиляди от тях са военни, заяви  министърът на вътрешните работи Ефкан Ала.

В интервю за Си Ен Ен Тюрк, той също така обясни, че 8113 души са в ареста в очакване на процес.

В същото време правозащитни организации съобщават  за ужасяващите  условия на задържаните. Amnesty International твърди, че много от задържаните  са лишени от храна и вода, и са пребивани. Съобщава се също така за случаи на изнасилване.

Министърът на правосъдието на Бекир Боздаг отрече всички тези твърдения, заявявайки, че  правозащитниците сами поддържат  участниците в преврата.

На 16 юли в Турция бе направен опит за военен преврат, но властите в страната  успяха да потиснат пуча. Според последните данни в  сблъсъците са загинали 246 човека, без да се броят превратаджиите, 2 185  са  ранени.

Както заяви представител на турската армия,  в опита за преврат са участвали 1,5% от въоръжените сили. Като цяло в бунта са участвали 8651 военни, твърдят от  въоръжените сили. Те са превзели  35 самолета, в това число 24 изтребители, както и 37 хеликоптера, 74 танка и 200 бронирани машини.

По подозрения за участие в опита за преврат бяха арестувани и отстранени от постовете си повече от 60 хиляди човека. Сред тях са над  9 000 полицаи, 3000 съдии и университетски преподаватели и повече от хиляда декани,  повече от две хиляди фирми бяха затворени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговите поддръжници твърдят, че зад опита за преврат стои живеещият в  САЩ мюсюлмански деятел Фетхулах Гюлен, обаче той казва, че няма нищо общо с преврата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *