Ужасяващата история на една зловеща снимка: Лешоядът, момиченцето и Кевин Картър

Тази страшна снимка е направена от  Кевин Картър през 1993 г. в суданския град Aйод. По време на страшен  глад.

Родителите на детето тръгнали за  храната,  пристигнала  със самолет с  хуманитарна помощ. Изтощеното момиченце  бавно пълзяло след тях, като от време на време спирало да си почине.

Според друга версия, детето искало да влезе в лагера на ООН. Почти достигнало, то вече  било толкова изтощено, че  просто не можело повече да върви и да пълзи.

Нещастното момиче било внимателно наблюдавано от лешояд. Тези птици не нападат плячката си, а предпочитат да изчакат, докато всичко се случи от само себе си. А и наблизо бил и фотографът. Хищникът търпеливо чакал.

„Много тъжна и трагична история. Отдавна четох за нея  и видях тази снимка. И всеки път, когато я виждах , очите ми се насълзяваха, пише един потребител във ФБ“.

Интересната снимка носи на  Кевин Картър голяма слава. Но доста нееднозначна. Той също така печели  и наградата Пулицър. А  това се смята за Оскар във фотографията.

Той е обвинен в безчовечност както от колеги, така  и от други хора.

Историята е мътна и неясна,  трагично интересна. Кевин Картър така и не е признава какво е станало с това момиче.  Не дава  отговор и на въпроса къде е отишъл след като е направил снимката.

Факт е, че след това той изпада в тежка депресия. Три месеца след като получава наградата Кевин Картър се самоубива.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *