В околностите на Рим се събужда нов „Везувий“

 

На 30 километра от Рим в  Албанските планини се събужда древен вулкан, който е съизмерим по мощност с  Везувий, считат учени.

Това се съобщава в неотдавнашно проучване на геофизици от Италия и САЩ, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

Като част от геофизичното  проучване учените са изчислили  възрастта на вулканични скали, образувани след  последните вулканични изригвания в Албанските планини. Тяхната възраст е около 31 хиляди години, приблизително на толкова е и еруптивния цикъл на  вулкана, който е на път да се събуди.

След като изследвали сателитни снимки на района, учените открили аномален подем на планините, което показва образуването на магмен балон отдолу. В момента теренът  се издига над морското равнище със  скорост от около два милиметра годишно.

В доклада на геофизиците се съобщава, че за  последните две хиляди години, движението на два фрагмента от повърхността, под които се намира  магмения балон, е довело  до спад в налягането на магмата.

Това предполага, че магмата постепенно намира пътища за излизане на повърхността.

Следва да се отбележи, че в случай на изригване на вулкана  могат да пострадат предградията на столицата на Италия, а целият град ще бъде заплашен от задимяване при наличие на  съпътстващи ветрове.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *