Защо е изключително важно да не мислим лошо за никого

Отдавна е отбелязано, че ние придобиваме  качествата на човека, за който  мислим и  говорим. Ето защо дори западните психолози съветват …

Отдавна е отбелязано, че ние придобиваме  качествата на човека, за който  мислим и  говорим. Ето защо дори западните психолози съветват да се мисли и говори за успешни и хармонични хора. Но колкото повече егоизъм и завист има у нас, толкова по-трудно можем да говорим за някой добро.

Ние трябва да се научим да не критикуваме никого. Тези, които ни критикуват, ни дават своята положителна карма и отнемат нашата лоша. Затова във Ведите винаги се е считало,  че е добре, когато ни критикуват. Как си взаимодейства  словото с нашата карма?

В „Махабхарата“ се казва, че ако  нещо сте планирали, нещо искате да направите, не казвайте на никой. Веднага след като кажете това, с  80% намалява вероятността то да се случи, особено ако е  споделено със  завистлив и  алчен човек.

Защо хората, които говорят малко и смислено, постигат повече? Те не губят своята енергия.

Друго просто правило, свързано с речта – ако ние сме  направили на  някой нещо добро и се похвалим с това  пред някой друг, в този момент ние губим своята положителна карма и всичките плодове на благочестие, които сме си заработили с този акт. Тези , които обичат да се хвалят, имат твърде малко постижения. Ето защо ние никога не трябва да се хвалим със своите постижения, тъй като в този момент губим всички плодове, които сме си заработили досега.

Ученикът попитал Учителя:

– Съветвате ни  да живеем с отворен ум (open mind). Но тогава целият ум може да oтлети, нали?
– Ти просто здраво си затвори устата. И всичко ще бъде добре.

Мислите  определят речта, затова е важно да не мислим  лошо за никого. Колкото повече хаотични мисли имаме в главата си, толкова повече те се проявяват в езика и толкова по – разпокъсана ще бъде речта. Всеки, който мисли ясно,  ясно и говори.

Има още едно ниво – да се научим да приемаме критика. Едно от качествата на ума е , че  той е в състояние да оправдава  себе си във всяка ситуация. Колко е по -ниско е нивото  на човека, толкова повече извинения ще слушате от него. Дори и извършвайки отвратително престъпление, този човек, без да се изчерви,  оправдава себе си. Един от главните показатели на личност, която е на високо ниво на развитие, се определя от това, че спокойно изслушва критика срещу себе си.

Правилата на разумната реч

В пещера  медитират трима йоги. Изведнъж те чуват звук, издаден   от някакво животно. Единият казва – Това беше  коза.

Минава една година.

Друг йога отговаря: – Не, това беше крава.

Минава още  една година.

Третият йога казва: – Ако не спрете този спор, ще ви напусна.

Първото правило на разумната реч – преди да кажете нещо остро, бройте до 10.

Това  може да изглежда глупаво. Първият път едва ли ще  можем да изброим и  до 3. Но от друга страна, ако  отговорите след кратка пауза, вашият отговор ще бъде много по-разумен, защото първото нещо, което ни идва на ум, когато ни критикуват, ругаят – това е желанието да се оправдаем и да отговорим рязко.

Ето защо  се научете 5-10 секунди да помислите, преди да отговорите. Наред с другите неща – това ще снижи напрежението от нежеланата емоция.

Човек, който се занимава със самореализация, говори много малко и много смислено. В биографиите  на редица  велики хора се казва, че те никога не са отговаряли  веднага на обвиненията и като цяло са се опитвали да мълчат, когато ги е обхващал гняв. Те са отлагали  разговора за следващия ден или до момента, когато се успокоят страстите.

Защото са знаели –  ако  гневът и раздразнението засегнат  тяхната реч, последствията ще са тъжни, а понякога просто разрушителни.

Второто правило на разумната реч – няма нужда да се стига  до крайности. Бог се проявява в детайлите, а Сатана – в крайностите. Не следва да се дава обет – “ Аз ще бъда няма като риба“

Особено, ако сте по  природа ярък екстроверт, това може само да ви навреди. Ако вашето психо-физическо естество е такова, че трябва да говорите много, говорете така, че  вие ​​и околните да имате  полза от тези думи. Затова  бъдете открити  и доброжелателни, и най-важното –  живейте  осъзнато. Важно е да  помните, че вашето ниво се определя от малки, незначителни действия – как реагирате на грубост в магазина, какви емоции  започват да ви изпълват,  когато „несправедливо“ ви критикуват, и т.н. …

Трите нива на речта

Човек на високо духовно ниво, в благост, на който му казват  нещо лошо за някой, или е видял нещо нечисто, дори може да изпита физическа болка. Той може да се почувства така, сякаш е облят с  кал. Такъв човек винаги казва истината с приятни думи. Съзнателно казва всяка дума, и с всяка дума внася хармония в света.

В речта му има много безобиден хумор, често насочен към самия него. Такива хора практически винаги са здрави и щастливи.

Страстните са много чувствителни към критики по техен адрес, те са готови да говорят с часове по  теми, свързани със секс, пари, икономически просперитет,  политика, да говорят хубави неща за  себе си, язвително да обсъждат някой и т. н.

Те обикновено говорят бързо. Хуморът им обикновено е вулгарен,  свързан със секс. Обикновено в началото на разговора те  чувстват голямо удовлетворение и подем, но след такива разговори – опустошение и отвращение. И колкото по-високо е нивото на съзнанието, толкова по-силно е това чувство. Такъв  стил на речта води до деградация на всички нива.

Тези, които са  невежи, се характеризират с  факта, че техният език е пълен с обиди, жалби, доноси, заплахи, обиди, претенции и така нататък. Всички думи са пропити с гняв и омраза. Когато човек отваря устата си, се създава чувството, че стаята се изпълва с неприятна  миризма.

Ето защо, ако такъв човек  говори  нещо добро за някого, той може да се разболее. Такива хора обикновено съзнателно или несъзнателно провокират другите, опитвайки се  да предизвикат у тях  енергия на гняв, раздразнение, негодувание, завист – те са настроени на тази вълна, и се хранят с низши  разрушителни емоции.

Хуморът име е  „черен“, изпълнен с подигравки и радост от  нещастията на другите. Те са в илюзия от началото до края. Такива  Вселената лекува с тежки удари на съдбата и болести. Те бързо развиват психични заболявания. До  тях не бива да се стои, и по никакъв начин не бива да се общува.

Обикновено рядко се среща човек, който живее само на едно ниво. Често се срещат  смесени типове или типът  на човека може  да се променя много бързо.

Кой избива изследователите на паранормални явления?

Това  много зависи от:

1) Общностите, които избираме – на работа, по време на почивка. Например, започвайки да говорите със страстен човек,  няколко минути по-късно можете да откриете, че участвате активно в обсъждането на политици. Въпреки, че само преди 10 минути, не сте имали никакво намерение.

2) Места. Например, в казина, в нощни клубове, кръчмите на пазара. Духовна дискусия няма как да си представим на такива места. Ако мястото е пропито със страст и невежество, то и  звучащата там реч ще съответства.

3) Време. Например, от  21 до 02 часа – това е време на невежество, затова в този период на човек му се иска да отиде на невежествено място, да гледа пошъл филм, да говори на невежи, в най-добрия случай – на  страстни  теми. Не случайно народната мъдрост гласи: Утрото е по-мъдро от вечерта.

Отдавна е отбелязано, че това, което сте казали вечер, особено ако вземете някакво решения, на сутринта  съжалявате или поне виждате нещата в различна светлина. Ето защо, следвайте едно просто правило – никога не вземайте решения  вечер, и като цяло говорете  по-малко в това време – което  ще направи живота ви много по-щастлив и ще се отървете от много проблеми и нещастия. Не е случайно, че всичко в природата спи  по това време. Чували ли сте някога пеене на птици нощем?

В края на седмицата  можете да изпълните един тест  – каква реч е доминирала у вас през последните 7 дни.

Ако сте в добро разположение на духа, лесно ще забележите как хармонията и щастието нахлуват във вашия  живот.

Ако сте в страсти, и особено в невежество, естественият резултат ще е  болест, депресия и нещастие.

Едно важно правило – избавете се от претенциите. Първата стъпка към любовта – това е благодарност. В този свят, много малко хора благодарят. По принцип, всички изразяват претенции – директно или индиректно. Но е важно да се помни, че ако ние не  благодарим на някой, значи започваме да критикуваме, да се оплакваме, да претендираме, без дори да го осъзнаваме.

Услугата – това не е просто някакъв вид физическа помощ, на първо място, това означава – да се помогне на човека  да развие съзнание  за  Бог, да му подарите своята любов, да приближите човек до Божественото. Всичко, което ние правим без любов, носи само мизерия и унищожение, колкото и благородно да  изглежда външно. Учителите  учат, че във всеки един момент ние или се приближаваме до Бога, или се отдалечаваме от Него.

Всяка ситуация – това е урок. И ние трябва да благодарим на Бога за всяка изпратена ни ситуация. Всевишният е Всеблаг и всеки миг Той ни желае  само добро. Всяка секунда  е насочена към нашето обучение, Щом у нас се появят  претенции, нашият сърдечен  център се блокира. Най-честите претенции – към съдбата, към другите, недоволство от себе си и от света. Претенциите се проявяват  не само в  думи, но,  на първо място, в мислите, в тона, в стила  на комуникация и отношение към живота.

Всяка ситуация ни се дава за да работим върху себе си:

Колкото сме по-малко  хармонични, толкова по-напрегнати, толкова по- сурови уроци получаваме.

Но веднага след като успеем да приемем дадена ситуация -веднага настъпва релаксация, и значи тази ситуация бързо ще се разреши.

Аюрведа казва, че не можете да се отървете от болестта, ако не я приемете. Това е първата стъпка към изцеление и решаване на всички проблеми – пълно вътрешно приемане, като Божия благодат, на тази болест и нещастие, а на външен план  трябва да се положат всички усилия, за да се  разреши.

Ако ние не приемаме ситуацията, повече от 90% от енергията ни ще отиде за нейното „предъвкване“. Нашето тяло може да се справи с всяко заболяване. Също така можем да се справим с всяка ситуация и да се измъкнем от нея като  победители.

Ако ни се дава някакво изпитание, значи ние можем да го понесем,  Бог не ни дава изпитания, които не са ни по силите. Вместо претенции ние трябва да свикнем да благодарим на всички. Претенциите са  първата стъпка към болести и мизерия. Трябва да следите колко  благодарност и колко претенции  имате към  другите. Ще откриете, че често имате повече претенции отколкото  благодарност. Претенциите  идват от ума и и от фалшивото его.

Всички наши претенции са с разрушително естество, те отнемат енергията ни и  затварят сърцето ни. Истинското смирение се изразява в това, че ние приемаме всяка ситуация. Мнозина разбират смирението като нещо показно: ударили са ги  по едната буза – обръщат и  другата. Това се отнася за вътрешното състояние.

Ние приемаме всеки подарък на съдбата, какъвто и да е той.  Желателно е наум, или още по-добре, на глас, да казвате: „За всички – любов от  Бога.“ У хората, които повтарят фразата, изражението на лицето се променя, то  става по-меко, изчезват болежките по тялото и, като цяло, те стават по-щастливи и по-здрави. Опитайте, това работи!

Ако нашето подсъзнание бъде настроено да възприема така, че да вижда във всичко Върховната Воля  – това  бързо ще ни доведе до съвършенство.

Автор – Рами Блект

Шокиращо изявление на Индия: HAARP е „истинската причина за глобалното затопляне“

Related Posts

3 thoughts on “Защо е изключително важно да не мислим лошо за никого

  1. Много трудно и неприятно е четенето на текст върху черен фон!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *