Лорд Ротшилд: Над света се провежда най-големият в историята финансов експеримент

Основните лихвени проценти в развитите страни са на най-ниското си ниво за последните 500 години.

Британският инвестиционен банкер лорд Ротшилд заяви, че светът наблюдава най-големият експеримент в историята в областта на паричната политика.

Огромните ресурси, разпределени в резултат на политиката на количествено смекчаване, отрицателната доходност на държавния дълг и ниските лихвени проценти поставиха света в  епицентъра на най-големия финансов експеримент в историята.

Председателят на RIT Capital Partners  и член на видното банкерско   семейство лорд Джейкъб Ротшилд, казва, че ние сме в „непознати води“ с много рискове, пред които е изправена световната икономика.

Според RT:

„В полугодишния обзор се посочва, че централните банки продължават това, което,  безусловно  е най-големият експеримент на парично-кредитната политика в историята на света. Ето защо ние се намираме  в непознати води.

И е невъзможно да се предскажат  непреднамерените  последици от  много ниските лихвени проценти в сектора с около 30 на сто от държавния дълг в света при отрицателна доходност, в съчетание  с количествено смекчаване  в голям мащаб „, казва Ротшилд в полугодишния финансов отчет на своето дружеството.

Банкерът  отбелязва, че тази политика е довела до бърз растеж на фондовите пазари – Фондовите индекси на  САЩ  са се утроили от 2008 г. насам – настъпи растеж на инвестициите, а  нестабилността остава ниска.

Въпреки това, реалната икономика не вижда особени печалби, „ръстът  остава анемичен, със слабо търсене и дефлация в много части на развития свят,“ казва Ротшилд.

Милиардерът подчертава, че много от рисковете за световната икономика продължават да съществуват поради влошаване на геополитическата ситуация. Сред тези рискове Ротшилд  вижда решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, президентските избори в САЩ, както и забавянето на икономическия растеж на Китай.

Друг риск е световния тероризъм, който, както  казва Ротшилд, е следствие от продължаващия конфликт в Близкия изток.

Според доклада от юни на Bank of America Merrill Lync,  лихвените проценти в развитите страни, и по-конкретно в САЩ,  са 0,5 процента, което в момента е  най-ниското ниво за  500 години. В борбата си срещу дефлацията страни като Швеция, Швейцария, Япония и дори се обърнаха към отрицателни ключови лихвени проценти по кредитите.original_60636572

Друго скръбно обстоятелство – отрицателната доходност по държавните облигации. През юни 10-годишните германски   държавни облигации паднаха под 0% за първи път в историята. Janus Capital е изчислил, че световната норма на възвръщаемост в сектора е най-ниската в продължение на 500 години, а общата сума на такива облигации е $ 10 трилиона.

Водещият мениджър на портфейла на инвестиционната  група Бил Грос,  нарича този факт „свръхнова, която ще експлодира в един прекрасен ден.“

Related Posts

2 thoughts on “Лорд Ротшилд: Над света се провежда най-големият в историята финансов експеримент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *