Никола Тесла изобретил роботи-убийци

Първият изобретател в света на роботи – убийци се оказва  Никола Тесла. В Патент от 8 ноември 1898 г.,  открит от инженера Matthew Schroyer, са описани  безпилотни военни апарати, чиято разрушителна сила  е достатъчна, за да откаже човечеството да води войни.

Според Tесла, неговите устройства не се нуждаят от проводници и кабели. Тези „кораби“ ще се движат благодарение на “ вълни, импулси или излъчвания, които ще  приема чрез земята, водата и атмосферата“ и ще стигат до всеки обект, в рамките на ефективния радиус на действие. Така Тесла  предвижда съвременното използване на радиовълните, които през 1890 г. едва започват да се използват за комуникации.
Cp6Yk56VUAEL6kx.jpg_large

Патентът, наречен „Описание на метод и апарат за управление на механизма на движещи се съдове или транспортни средства“ включва и разсъждения за  сферите на приложение на устройствата. В допълнение към доставянето на товари до  труднодостъпни терени, Тесла  споменава и военните цели: „гарантираната и безгранична разрушителност на моето изобретение ще създаде и ще поддържа вечен мир между народите.“

Никола Тесла (1856-1943) е  изобретател в областта на електротехниката и радиотехниката от сръбски произход, инженер, физик. Роден и израснал в Австро-Унгария, през следващите години той  работи основно във Франция и Съединените щати, става гражданин на САЩ. Широко известен с неговия принос към създаването на устройства, работещи с променлив ток, многофазни системи, синхронния  генератор и асинхронния двигател.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *