Няколко много странни, но много полезни упражнения за мозъка

През 1936 г. американската писателка Дороти Барнд  в своята книга «Wake Up and Live» ( «Пробуди се и  живей“) предлага  няколко забавни упражнения за мозъка, които помагат на ума да стане  по-остър и гъвкав.

Тези упражнения са предназначени за това – да ви измъкнат от обичайната ви среда, да покажат друга перспектива  (дори и друга  реалност) и да създадат ситуация, която изисква изобретателност и творческо решение.

1. Прекарайте  1 час на ден без да казвате нищо, само отговаряйте на директни въпроси в обичайната си среда, без да  създавате впечатление, че сте засегнати или не сте в настроение. Дръжте се нормално доколкото е възможно. Не правете  никакви коментари, и не се поддавайте  на опитите да измъкнат  информация от вас.

2.  30 минути на ден  мислете само за един единствен предмет, без да се разсейвате върху нещо друго. Можете да започнете с пет минути.

3. 15 минути на ден разговаряйте без да се използвате думите „Аз, мен, мое.“

4. Застанете на прага на претъпкано  с хора помещение  и внимателно  преценете  неговите размери.

5. Позволете на  новия си приятел да говори само за себе си, като не му позволявате да осъзнава това. С учтиви въпроси  го връщайте в курса на разговора така,   че той да не почувства негативизъм.

6. Опитайте се да  говорите само за себе си, без да се хвалите, без да се оплаквате и да не карате събеседниците си да скучаят.

7. Направете стриктен план за два часа на ден и ясно   следвайте плана.

8. Поставете си  12 случайни задачи, като например: да изминете  20 километра от дома, без специално оборудване; да издържите 12  часа без храна; да хапнете на  най-неочакваното  и неподходящо място, което можете да намерите; не говорете  нищо  цял ден с изключение на отговорите на въпроси;  останете  буден цяла нощ и работете.

9. През деня отговаряйте с  „да“ на всички въпроси и предложения (в рамките на разумното).

Тези упражнения могат да изглеждат глупави и безполезни, но в действителност   ще ви научат на  много нови неща  и ще опознаете себе си по-добре.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *