Учудващо, нали? Богатите – все по-богати, бедните – все по-бедни

През 2015 г. в  света е имало   повече от 2,4 хиляди човека със състояние  повече от 1 милиард долара, се казва в доклада на организацията Wealth-X. През годината общото им богатство се е увеличило  с 5,4%.

Всяка година организацията изчислява броя на хората с високи доходи.

Общото състояние на милиардерите в света през миналата година е било 7.7 трилиона долара. Общият размер на  богатството на милиардерите надвишава  БВП на повечето страни по света, с изключение на САЩ и Китай.

Повечето милиардери живеят в Европа: в региона живеят  806 човека  със състояние повече от един милиард долара. През изминалата година броят на милиардерите в Европа се е увеличил с 4%, а общото им богатство е 2,3 трилиона долара.

В Северна Америка  милиардерите са малко по-малко – 628 човека. Но за сметка на това те са по-богати от европейците: общото им богатство надхвърля $ 2.5 трилиона.

Азия през 2015 г. показва бързо нарастване на броя на милиардерите и тяхното богатство. Броят на богатите хора в последната година се увеличава с 15.2% до 645 човека,  а общото им състояние – с 19.6% до почти 1,7 милиарда долара.

В богатия на петрол Близък изток живеят  166 милиардери, които притежават 450 милиарда долара.

Богати има и  в Африка: на континента живеят 41 милиардери с  с общо богатство от 98 милиарда долара.

Жените  сред милиардерите са малко – само 294.  Заедно, те притежават 876 милиарда долара.

Средната възраст на милиардерите – мъже е  63,2 години, а на  милиардерите жени – 62.2 години. 85% от милиардерите в света се женени.

70% от милиардерите в света притежават бакалавърска степен, 22% са магистри, 5% – са  доктори на науките.

56% от милиардерите в света, според организацията, са спечелили сами своето богатство. 13% са го наследили, а  31% –  частично са наследили и частично – заработили.

Основните източници на доходи са инвестициите и финансовия сектор.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *