Юпитер не се върти около Слънцето – учени

Оказва се, че Юпитер не се върти около Слънцето! Тези интересните  изводи са направили  астрономите от  Европейската южна обсерватория (ESO), анализирайки данните на  междупланетната станция „Юнона“.

Петата планета от Слънчевата система е толкова голяма (два и половина пъти масата на всички други планети взети заедно), че  центърът на тежестта между нея и Слънцето не е в звездата, а  в пространството над  повърхността на светилото. По този начин Слънцето и Юпитер обикалят около общ център на масите.

Също така Юпитер е толкова голям, че неговият барицентър*  със Слънцето лежи на  1.07 слънчеви радиуса от центъра на звездата – или на 7% от радиуса на повърхността на Слънцето, пише  Tech Insider.

Като се отчита  това откритие учените правят извод, че Юпитер и Слънцето се движат през пространството паралелно.

Юпитер се нарича „прахосмукачката на слънчевата система, тъй като тя привлича по-голямата част от комети и астероиди, които летят в звездната система, и не им позволява да се доближават до Венера, Марс и Земята. Става дума за  огромната   гравитация на планетата, която буквално засмуква  космическите обекти.

*Нютон доказва, че двойка гравитационно свързани тела обикалят около общия си център (наречен барицентър) като размерите на орбитите им са обратно пропорционални на техните маси. В случай, че едното тяло превъзхожда многократно по маса другото (като например Слънцето и Земята), то е удобно да се приеме, че центърът на масивното тяло съвпада с общия барицентър.

 

Впрочем то и Земята не се върти около Слънцето: Видео ТУК

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Юпитер не се върти около Слънцето – учени”

Comments are closed.