До 2075 г. роботите ще са завладели света

Само  след 60 години  изкуственият интелект ще започне да представлява сериозна заплаха за човечеството. До 2022 г. ИИ ще започне да мисли на  10% като човек, до 2040 г. – 50%, а към  2075 г.   процесите на мислене на робота ще бъдат неразличими от тези на човек.

Тези заключения за  темпото на развитие на изкуствения интелект са на  учения, професор Ник Бостром от  Оксфорд. Освен това  Ник предлага да се отървем  от изкуствения интелект и да се спрат всякакви  изследвания в тази област, тъй като ги смята за изключително опасни за бъдещето на човечеството.

Сега  високопрецизни машини, работещи в областта на медицината, провеждат сложни операции, а по-нататъшното производство с помощта на роботи само ще се подобрява. Машините на база невронни мрежи  вече са в състояние да монтират видео и да създават  музика.

Заслужава да се отбележи, че изкуствените интелигентни системи активно се развиват и подобряват с всеки изминал ден. Най-известните днес са Deep Blue ( машина – шахматист), IBM Watson (фокусирана върху възприемане на човешката реч, поведение и мислене), MYCIN (мощна диагностична система за заболявания).

Освен това  системите за изкуствен интелект се използват активно в застрахователния бизнес, в системите за противовъздушна отбрана, кибернетиката, визуално и аудио разпознаване.

Така че, може би, британският учен не е твърде далеч от истината, а  научно- фантастичният  филм с Арнолд Шварценегер в главната роля, вече не е толкова фантастичен.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.