Мба Гото – човекът, който живее вече 146 години (видео)

На нашата планета има не малко хора, които са над сто години, но едва ли има някой друг като индонезиецът Mба Гото, който е роден на 31 декември 1870 г.

Само след няколко месеца Гото ще навърши 146 години, което е почти век и половина. Въпреки това самият Гото не се гордее със своята възраст, а откровено признава, че се е задържал твърде дълго на този свят и отдавна мечтае да намери вечен мир.

Само си помислете –  в края на Втората световна война азиатецът е бил на 75  години. Преди два века, той загубил брат си и сестра си, а  след това надживял още осем деца в голямото си семейство.

Той е имал четири съпруги, последната от които починала през 1988 г. Всичките му четиринадесет деца също са мъртви, и мъжът не отрича, че да надживееш собствените си синове и дъщери е ужасно. Сега бившият фермер живее със своите внуци, правнуци и праправнуци, които се грижат за него.

Mба вече е доста слаб и почти нищо не вижда. Той не може сам да се къпе или да се храни, но все още е запазил яснотата на ума си. Основните  му забавления са радио и книгите, които му четат внуците.

Мъжът обича да пуши тютюн, но роднините му забраняват да пуши често.

pic-01-09-2016-0812303

„Като че ли ги е страх, че ще умра,“ – шегува се Гото. А  когато му позволяват да пуши цигара, индонезиецът се радва като дете.

Дълголетникът мисли за смъртта повече от три десетилетия. През 1992 г.  най-накрая решил, че е време да напусне този грешен свят, и дори си купил надгробен камък, но засега не го ползва.

Бившият фермер многократно е разговарял с журналисти и на въпросите им за тайната на неговото дълголетие отговаря, че в действителност „няма никаква тайна“: човек просто трябва да живее и да се отнася с уважение на другите, и към себе си. А провидението само ще реши кога е дошло времето да те прати при праотците.

pic-01-09-2016-0812302

Въпреки факта, че индонезийските власти са потвърдили цялата документация за възрастта на Мба, е малко вероятно да бъде вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-старият човек в света. За целта трябва да премине през специална Световна комисия, която в такива случаи не намира истински свидетелства за раждане, издадени преди два века.

Впрочем за Мба и неговите роднини такова признаване не означава нищо, а непотвърдени дълголетници са били и по-възрастни, като например китаецът Ли Цинюн, който починал през 1933 г., а е живял цели 256 години.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *