Голямо румънско земетресение ще предизвика колосални щети в региона

Сеизмолозите прогнозират предстоящо земетресение с магнитуд 7,5 бала или по-мощно  в планинската верига Вранча.

През последните години сеизмичната активност в региона на Вранча принуждава сеизмолозите да правят  противоречиви изводи за бъдещо  голямо земетресение, което се очаква в  региона в близко бъдеще. Известна е  цикличността на големите земетресения, и някъде на всеки 35-40 години мощно земетресение разтърсва цяла  Румъния и съседните страни, пише румънското издание efemeride.ro.

В редиците на експерти няма консенсус, но главното е ясно. Голям трус ще удари най-скоро. Единственият проблем е, че никой не знае точно кога ще се случи това.

След някои изчисления, повече или по-малко точни, земетресението, което ще удари Румъния скоро, ще е със  сила  от около 7.5-7.6 по скалата на Рихтер. В района на Вранча има два напълно различни оперативни сегмента. В първата фаза земетресения стават  в долния, а след това в горния. В тази връзка, силните земетресения се предшестват от няколко земетресения с ниска интензивност, което кара експертите да бият тревога, обявявайки за  предстоящо земетресение с  максимален интензитет в бъдеще.

На картата на сеизмичната опасност в Европа, Румъния е  регион,  най-засегнат от опустошителния земетресения. Най-важната от тях е сеизмичната зона на Вранча. Като цяло, този регион е отговорен за повече от 90% от всички земетресения в Румъния и произвежда повече от 95% от сеизмичната енергия.

Експертите казват, че  бъдещото земетресение ще бъде подобно на труса, който се случва през 1802 г. на 26-ти октомври.  То засяга един наистина  огромен географски район,  от Санкт Петербург до гръцките острови в Егейско море, от Белград до Москва. Земетресението става  в следобедните часове (12.55 ч. местно време), когато хората вече са  излезли от службата в църквата.

„Земетресението е усещано  10 минути и половина, и то е толкова силно, че всички комини в града падат. Няколко къщи и няколко църкви също са унищожени. В църквата на св. Никола и известната кула Колтя са в развалини. Земята се напуква на няколко места, откъдето бликва зелена вода, която има мирис на сяра. Това се  усеща в цял  Букурещ. „

earthquake1927_lg

Снимка на земетресението в Румъния през 1802 г.

„Въпреки факта, че голям брой сгради са разрушени  по време на земетресението, не е имало други инциденти, освен смъртта на един евреин, детето му и няколко други хора“, – се казва в публикация  от онова време на изданието „Европейски журнал“.

По темата: Скаларни оръжия: земетресения, урагани, цунами, замръзване, горещини, заболявания, контрол на съзнанието, четене на мисли…

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *