Пентагонът започна изпитания на супероръжие на бъдещето

Предполага се, че рояк от тези дронове може да заслепи  системата за противовъздушна отбрана и да я  направи неспособна да открие необходимата цел

Пентагонът започна тестване на новото оръжие Swarm („рой“), което се основава на използването на малки, но многобройни дронове.

Според разчетите на Пентагона тези оръжия могат да променят баланса на силите в бъдеще.

Предполага се, че рояк от тези дронове ще може да  заслепи  системата за противовъздушна отбрана и да я  направи неспособна да открива необходимите цели. По време на тестването тези дронове са били пускани от борда  на многофункционалните  американски изтребители F-16 и F-18, пише National Interest..

За разразботката на този проект отговаря секретният отдел Strategic Capabilities (Управление на стратегически възможности). Той се базира на евтини и прости мини – дронове Perdix с размер колкото длан. В „рояк“ те изпълняват няколко цели – наблюдават и претоварват радарната система с  огромен брой фалшиви и трудно  поразяеми цели. Те се изстрелват от изтребители.

В случай на откриване и облъчване от вражески радар, пилотът на  самолета пуска  „рояк“ отпечатани на 3D-принтер дронове, които неутрализират системата за управление на зенитно-ракетните комплекси, като я  претоварване с множество едновременно проследявани цели.

Например руският комплекс C-400 може едновременно да следи и да поразява само 80 летящи обекти. Дроновете от „рояка“  ще бъдат обединени в едно ято и ще са способни на съвместни дейности като едно цяло.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *