Русия срещу САЩ: Кой ще е по-силен по време на войната, подготовката за която вече е в разгара си

Последните събития, свързани с отношенията между Русия и САЩ, не вдъхват  оптимизъм. 

В случай на невъзможност за  нормализиране на отношенията между Русия и САЩ подготовката за война ще бъде най-лошият сценарий. Но коя страна има повече военна сила?

Военната мощ в цифри

Подготовката на Русия за война  винаги се е отразявала на числеността на  въоръжените и сили. Това е една от най-големите страни в света, а  човешките и  ресурси са най-голямото и предимство.

Русия също така се отличава с често оказващата се „изненадваща“ за другата  страна  способност да прехвърля войска в самото леговище на врага. „Изненадата“ е в използването на нетрадиционни подходи.

За съжаление,  човешките ресурси в Русия не са  толкова големи,  в сравнение с края на Студената война.

Към  януари тази година, броят на военните й кадри е  70 милиона души, въпреки че само  САЩ може да се похвали с резерви от  145, 215 милиона души – два пъти повече, отколкото   Русия – а тази цифра става четири пъти повече, ако се включат и  съюзниците.

Най-подходящата в настоящите икономически условия  военна стратегия

От друга страна, САЩ продължават да  увеличават  военните си разходи  за реализация  от Пентагона на неговата трета стратегия.  Предходните две компенсаторни стратегии са били ефективни в противопоставянето на голямата руска армия по време на Студената война.

Те включват укрепване на капацитета на американската армия – неголяма в сравнение с Русия – за сметка на тактически техники с използване на нови технологии и ядрено възпиране.

В основата на първата стратегия е   идеята на  Айзенхауер да се бори с руснаците в рамките на отпуснатия бюджет.

Втората обезпечава почти 100-процентно  унищожаване на конвенционалните сили и средства на руската армия. Срещу руснаците се е планирало да се използват самолети за  разузнаване и наблюдение и  системи с  балистични ракети.

Третата стратегия е по-широка и по-амбициозна  по отношение на използването на оръжия. Тя  предвижда разработването на ракети с голям обсег на поражение.

Тези стратегии е трябвало да бъдат коригирани от време на време като се имат предвид мерките, предприемани  от Русия за подготовка за война.

Русия залага на ядрените оръжия, особено на фона на  намаляването на  човешките ресурси и съюзници. Нейният  бюджет за отбрана е 46,6 милиарда щатски долара. А САЩ както и преди превъзхождат  всички с  военен бюджет от 581 милиарда долара.

Имайки  по-малък бюджет, Русия също така е по-слаба от  Съединените щати, ако се  сравни военно-техническото оборудване на въоръжените и  сили.

Цифрата от 31   298 единици  руски бронирани машини е  много по-малка от  41 062 единици, колкото имат  Съединените щати. Съединените щати също така имат и огромен парк от  военни самолети – 13 444,  в сравнение с 3 547 у  Русия.

Някои експерти смятат, че САЩ са по-силни само  на хартия. Но цифрите показват, че САЩ имат най-силната  армия в света. Но това се казваше и по време на Виетнамската война.

Като се има предвид всичко това, всеки гражданин и в двете страни,  вероятно таи надежда за възстановяване на американско-руските отношения,  вместо  подготовка за  война.

morningledger.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *