Stratfor: Русия и САЩ може да стигнат до военен сблъсък в края на годината

Вероятността от военен конфликт между САЩ и Русия в Сирия ще се увеличи до края на тази година, заявиха от частната разузнавателно- аналитична компания Stratfor.

Според експертите на  Stratfor, до  края на годината САЩ ще се фокусират върху атаки по позициите на терористичната  организация „Ислямска държава“ в Мосул в Ирак и в сирийския Ракка.

„Русия ще се придържа към военната тактика, изоставяйки дипломатическите спорове, докато американската страна не е готова да се включи в конструктивно договаряне поради предстоящото изтичане на срока на пълномощията на президента Барак Обама,“ казват анализаторите.

От  Stratfor съобщават, че през четвъртото тримесечие  рискът от военен сблъсък на Русия и САЩ ще расте, като се има предвид, че Вашингтон засилва сунитските бунтовници в Сирия и лишава от приоритет политиката на диалог с Москва.

Следва да се отбележи, че ситуацията в Сирия се влияе и от други регионални играчи. Ситуацията се усложнява от присъствието на бойните полета на турски войски, които ще се движат на юг в  Сирия под американски чадър, за да  намалят рисковете от сблъсък с Русия.

В същото време съюзниците на Вашингтон в страните от Персийския залив водят своя игра срещу Иран: те ще се опитат да спечелят от противоречията между Русия и Съединените щати, и да укрепят позициите на своите сунитски сателити.

По-рано и в Москва оцениха възможността за преки военни сблъсъци между Русия и САЩ в Сирия.

Трябва да се отбележи, че Франция и САЩ призоваха да бъдат разследвани действията на в Сирия като военни престъпления. А  германският канцлер Ангела Меркел нарече „кошмар“ ситуацията в Алепо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *