Изплашеният Юнкер: Избирането на Тръмп заплашва отношенията между САЩ и ЕС (видео)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи редица необичайно остри изявления по отношение на Доналд Тръмп, като заяви, че избирането му за президент заплашва отношенията между САЩ и Европейския съюз.

„Избирането на Тръмп представлява заплаха за междуконтиненталните отношения – за техните основи и структури“, – заяви Юнкер, говорейки пред студенти в петък.

„Ние трябва да научим избрания президент какво е Европа и как тя работи“, – цитира Ройтерс политика.

Той също така предупреди за опустошителните последици, които могат да имат забележките Тръмп за политиката в областта на безопасността.

Резките изказвания на Юнкер подчертават безпокойството, което цари сред европейските елити след избирането на Тръмп, който по време на кампанията на няколко пъти се изказаха положително за руския президент Владимир Путин и разкритикува НАТО.

Впрочем други европейски лидери вече започнаха да се изразяват много по-дипломатичен, като заявиха, че с нетърпение очакват да работят с новия президент на САЩ.

А за това, какво представлява Юнкер, може да се съди по едно доста странно видео:

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.