Подхлъзват Тръмп? Вече шестима от избирателната колегия се отказаха да гласуват за Тръмп

Вече шестима членове на  избирателната колегия –  републиканци –  са решили да не дадат гласовете си  за Доналд Тръмп, а за неговата съперничка на отминалите избори, Хилъри Клинтън.

За предстоящия бунт  пише американското издание  Daily News. Според вестника, двама от преките избиратели – Брет Чайфало и Майкъл Бък – се опитват да убедят своите колеги, представляващи Републиканската партия, да не се подчинят  на избирателите и да гласуват за Хилъри Клинтън.

Техният призив, пише изданието, вече е подкрепен от още  четирима такива избиратели.

Ако „бунтът“ остане без   продължение, то решението на шестимата членове на борда от републиканците няма да има значение, защото след изборите Доналд Тръмп си осигури подкрепата на 306 преки избиратели, докато Хилъри Клинтън може да се похвали само с 232 гласа.

Но такива действия на представителите на избирателната   колегия,  биха могли да станат още един аргумент в полза на тези, които искат въвеждането на преки избори за президент, САЩ.

От една страна, Доналд Тръмп е вече петият избран президент на САЩ, за който гласуваха по-малко избиратели, но който получи повече избирателни гласове в колегията. От друга страна, промяната на позицията на избирателите – е пряко нарушение на избора на гласоподавателите.

Макар че глобата за такова нарушение е едва 1 000 долара!

Традицията да се прехвърля правото на избор на президент на няколко представители от всеки щат, се  дължи на ниската грамотност на избирателите през  18-19- и век и огромните  разстояния за онези дни. Ето защо, бащите основатели на САЩ решават  да изпращат от всеки щат  не бюлетини, а  няколко избиратели.

Броят на избирателите в списъците от всеки щат  приблизително съответства на дела на населението на този щат към цялото американско население.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *