Spiegel: В НАТО са предвидили „ядрен вариант“ в случай на победа на Тръмп

В строителството на новата централа на НАТО в близост до летище Брюксел са инвестирани над един милиард евро, пише Der Spiegel. „Огромният дворец от стъкло и стомана“ трябва  да  отвори врати по време на следващата среща на върха на НАТО през пролетта на 2017 г.

Генералният секретар Йенс Столтенберг бе готов да посрещне новия президент на САЩ Хилъри Клинтън, но вместо кандидата от демократите, „надежден партньор и добър стар приятел в много трансатлантически кръгове“, ще дойде Доналд Тръмп, който по време на предизборната кампания неведнъж изразяваше  съмнения за необходимостта от НАТО. „Ако въобще дойде,“ – отбелязва авторът на статията.

Страхувайки се, че няколко седмици след встъпването си  в длъжност на Тръмп няма да  се появи, съюзът като предпазна мярка отложи датата на заседанието за лятото, продължава изданието. В Брюксел се надяват, че през това време новият ръководител на Белия дом ще разбере, че НАТО все пак ще му трябва. Но  по този повод има сериозни съмнения, пише Der Spiegel.

САЩ за пръв път заплашват с излизане от съюза, споделя  страховете си един от офицерите на НАТО. Според него, това означава край на организацията. След победата на Тръпм алиансът се готви за най-лошото.

В секретен доклад на щаба на  Столтенберг детайлно се описва сценарий с президентството на Тръмп. Стратезите обмислят възможни развития, ако новият ръководител на Белия дом все пак изпълни заплахите си и започне да  инвестира по-малко  в европейската сигурност и, например, изведе част от американските войски от  Европа.

Така, в документът се предвижда сценарий, в който Тръмп може да отмени плановете за разполагане на войски в Източна Европа на ротационен принцип,  продължава изданието. Това ще бъде „кошмар“ за жителите на региона, уверява авторът.

Без подкрепата на САЩ  по-голямата част от източният  фланг на НАТО няма да бъде защитен от Русия. Вероятно промените ще настъпят и в съвместната  система за ПВО  в Румъния и Полша, се казва в документа.

„В трите балтийски републики и Полша и без това  се опасяват, че възхищаващият се на  Путин Тръмп ще подпише договор с автократа в  Москва –  не  в тяхна полза“, – оплаква се германският журналист.

Ако Тръмп наистина изпълни обещанията си и  намали американските войски в Европа, такива големи страни-членки на НАТО, като Германия, няма да могат да осигурят  значителна помощ, продължава да Der Spiegel.

Те нямат достатъчно войски, които да заменят американските, пише авторът. И тогава ситуацията може да тласне европейски страни към обсъждането на  ядрената стратегия на НАТО.

„Впрочем , много европейски правителства по вътрешнополитически причини, категорично отказват да водят  такива дискусии. Но ако конвенционалните сили вече няма да имат необходимата боеспособност, на  най-преден план автоматично ще излезе ядреният вариант, „- заключава авторът.

Снимка: Reuters

magazin.spiegel.de

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *