Фантастично пътешествие по повърхността на Марс (видео)

Специалистите от Европейската космическа агенция (ESA), публикуваха невероятно видео, създадено на базата на хиляди снимки, направени от автоматичната междупланетна станция „Марс-Експрес“.

В това видео ние можем да летим над т.нар. Mawrth Vallis (Mawrth – означава „Марс“ на уелски) – речно корито, останало от древна марсианска река, която някога е текла по повърхността на Червената планета. Дължината на пресъхналата река е повече от 630 км, с дълбочина на някои места до 2000 метра.

Във видеото, създадено от специалистите на ЕКА, ние летим над величествен марсиански канал, в който някога е текъл мощен воден поток и където, може би, е кипял живот. Учените предполагат, че възрастта на канала е повече от 4 милиарда години. На бреговете около Mawrth Vallis има следи от бомбардировки на метеорити. Много кратери са с впечатляващи размери.

Самото русло е покрито с пластове с глинени утайки или филосиликати. Тези утайки са много интересни за учените, тъй като могат да съдържат информация за миналото на Марс, а вероятно и за организмите, които са го населявали. Възможно е,  регионът, където се намира Mawrth Vallis, да  бъде изследван от учените в бъдещи мисии до Червената планета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *