Гибелта на Антарктида започна – НАСА показа доказателства!

Данните, събрани от спътника Landsat 8 показват, че леденият континент Антарктида е започнал застрашително да се напуква! 

Миналата година, масивна част с  площ 583 квадратни километра се откъсна от ледника Пайн Айлънд, и падна в океана, където, както се очаква,  ще се стопи и ще вдигне  още повече нивото на водата в цял  свят. Сега сателитните  снимки показват, че инцидентът е бил причинен от напукване на   леда на 32 км от морето, което означава, че ледникът фактически се разрушава отвътре, а не в периферията, като учените подозираха. Понастоящем във вътрешността му се оформя още една пукнатина.

Учените нямат друг избор, освен да  предскажат тревожните събития, които ще се отразят на нивото на моретата в бъдеще – въпросът е от изключителна важност, като се вземе предвид факта, че на практика повечето хора живеят в крайбрежните райони.

„Въпросът не е дали ще се стопи ледът в Западна Антарктида, а  кога“ – казва изследователят Jan Houat от Държавния университет в Охайо.

„Този вид  разрушаване на ледената  покривка  е още един механизъм за намаляването на площта на ледниците, което увеличава шанса да станем свидетели на значително разрушаване в  Западна Антарктика през следващите години“, – добавя той.

2

Но как се появяват пукнатини в ледника? Топлата вода от океана се просмуква в пукнатините на ледената покривка, като го наводнява отдолу. В крайна сметка горещата вода  разрушава все повече и повече лед и си проправя път към  скритите пукнатини, докато накрая унищожи  значителна част от леда

Обикновено пукнатини се появяват по краищата на ледената покривка, но в случая с ледника  Pine Island, пукнатината започва от  центъра и се разпростира към краищата.

3

Антарктическият ледник Pine Island съдържа около половината от запасите с  прясна вода на Земята. Остров Пайн и ледникът Туайтес са  от жизненоважно значение за задържане на вода, защото те пречат на ледените потоци  да стигнат до океана.

Ако ледът попадне в океана и започне да се топи, това ще  повиши  нивото на моретата  на планетата с 3 метра, като застраши  почти всички крайбрежни мегаполиси като Ню Йорк и Маями.

Учените предлагат да получат по-задълбочена информация за ледените долини и пукнатини, образувани с помощта на въздушни средства и полеви кампании.

Ако се окаже, че кризата в Западна Антарктида е неизбежна, учените се надяват, че ние ще бъдем в състояние да се справим с тези последствия, които ще имат въздействие върху  живота на Земята.

Related Posts

One thought on “Гибелта на Антарктида започна – НАСА показа доказателства!

  1. Така започна и филма „След утрешния ден“.Там имаше и други смразяващи прогнози-забавяне и дори спиране на Гълфстрийма,което се оказа фатално за климата на Северните части на Европа и не само там!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *