Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще унищожи средната класа, процесът е почти необратим

Изкуственият интелект и увеличаващото се с течение на времето ниво  на автоматизация ,  напълно ще лиши от  работа хората от  средната класа и това ще доведе до сериозни политически, икономически и социални промени, счита  Стивън Хокинг.

В колонката си в  Guardian, световно известният физик пише, че „протичащата сега  автоматизация на фабрики вече води  до намаляване на броя на работните места и изоставяне на традиционното производство.

Възходът на изкуствен интелект само ще увеличава темпото и това сериозно ще  повлияе на средната класа. Търсени ще са само тези професии, където е необходим творчески подход за  решаване на проблеми, както в  надзорния контрол. “

Хокинг е съгласен с множеството експерти, които са обезпокоени от негативните ефекти от агресивната  технологична интеграция и последствията за човешката  работна сила, които ще се случат още в  следващото десетилетие.

Основните опасения предизвиква това, че, независимо от радикално увеличаване на ефективността на производството, което  се дължи   на  въвеждането в производството на изкуствен интелект, обикновените хора остават без работа, защото тя им се отнема от  интелигентните машини.

Технологиите вече са съкратили значително работната сила, променяйки традиционните методи на производство и системно унищожават работните места на  хората от средната класа. В близко бъдеще тази тенденция ще достигне своя пик и „главите ще падат  все  по-бързо.“

Според доклад, публикуван през февруари от Citibank с подкрепата на  Oxford University, 47% от работните места в САЩ са изложени на риска от автоматизацията.

За Великобритания цифрата е 35 на сто. За страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), цифрата средно ще е 57 на сто. Най-много ще бъде засегнат  Китай. Там ще бъдат автоматизирани  около 77 процента от сегашните работни места.

В момента 3 от 10-те най-големи работодатели в света (Foxconn, Walmart и Министерството на отбраната на САЩ)   агресивно заменят с роботи работниците.

Според Хокинг „автоматизацията в крайна сметка ще доведе до ускоряване на и без това  нарастващото икономическо неравенство в света. Интернет и тези платформи,  които го  използват, ще реализират възможността за това малки групи от хора  да получават невероятни печалби, без да наемат  голям брой служители. Това е неизбежно, това е напредък, но също така е социално деструктивен  подход. “

Именно това, според Хокинг, е причината за нарастващата популярност на десните популистки сили на Запада:

„Ние живеем в един свят с нарастващо, а не свиващо се  икономическо неравенство, за което много хора не само са започнали да се замислят за нивото си на живот, в което  им се налага да живеят, те започнаха да се замислят и за това, че  животът като такъв с течение на времето може да стане непоносим.

Ето защо не е изненадващо, че сме свидетели на събития, като например избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и напускането на Великобритания на ЕС. “

Заедно с други проблеми – пренаселеност, изменението на климата, заболявания – ние, предупреждава Хокинг, „се намираме в най-опасния период на човешко развитие.“ И, за да преодолее всички тези проблеми, човечеството трябва да се обедини.

Преди това Стивън Хокинг вече изрази своята загриженост относно развитието на изкуствения интелект. Като говори за различните причини, като най-важната той откроява  вероятността, че изкуственият интелект ще може един ден да надмине и замени хората.

„Развитието на изкуствения интелект  рано или късно може да се окаже край за цялото човечество“, – каза Хокинг през 2014 г.

„ИИ ще  поеме контрола върху себе си, ще бъде в състояние да се самовъзстановява и ще  бъде в състояние да се адаптира към всякакви променящи се условия. Хората,  ограничени от  бавния процес на биологичната еволюция, няма да бъдат  в състояние да му се противопоставят и следователно да бъдат изхвърлени от  историята“, смята още Хокинг.

Related Posts

One thought on “Стивън Хокинг: Изкуственият интелект ще унищожи средната класа, процесът е почти необратим

  1. Аман от тоя ……на всяко гърне мерудия стана .Да си гледа там специалноста физико -физическа ,а не да играе ролята на световна врачка ! Или е обеднял и се грижи да обезпечи задгробното си бъдеще в което сам още не е сигурен дали вярва или не. Като фурнаджийска лопата е = всеки две седмици има я ново мнение по даден въпрос , я нов въпрос по дадено мнение ! Явно към момента няма нищо за откриване в неговата област. Пророк шибан ….да го духа ,ама и това не може !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *