5 причини за мълчанието на извънземните

Обикновено, когато някои учени започват да говорят за възможността за извънземния живот, други ехидно им възразяват. Ако извънземен живот съществува, защо жителите на далечни планети все още наистина не са се появили? Къде са тези космически посетители? Нека се опитаме да отговорим на тези въпроси. Пет варианта за това защо все още не сме се ръкували с извънземни от космоса.

Без ръце, без крака …

Първи вариант. Ръце просто нямат и следователно не може да се ръкуваме. Това, разбира се, е шега. А сега сериозно:  защо сме толкова сигурни, че жителите на други планети или вселени, дори и зелени, но задължително човеци , са с ръце, крака и глава? И кой ни казва, че дори и да са с две глави, и на двете трябва да има очи, носове и други човешки атрибути? Не е необходимо. Извънземните могат да бъдат толкова различни, че ние, например, ако минаваме покрай тях всеки ден,   просто не ги забелязваме.

Хипотезата за зоологическата градина

Вариант две. Така нареченият зоопарк е хипотеза, предложена през 1973 г. от американския астроном Джон Бол. Извънземните знаят за нас, виждат, оценяват, може би дори се хващат  на бас един с  друг: коя страна ще е по-мощна в  следващия век, или кой ще спечели следващата война, но, както се полага на едни истински любители на залагания, не се намесват в този процес. За тях ние сме животни, седящи в клетката-земя и току-що сме започнали да усвояваме „околоклетъчното“ пространство. Може би те сравняват нашите полети до Марс с  опитите на маймуната да  достигане до  банан, намиращ се на няколко метра от клетката. И ли пък така …

Просто са отегчени

Вариант три. На извънземните,  с нас просто им е скучно. Детето може да гледа маймуната с интерес около 15-20 минути, а после трябва да  се прибере вкъщи, за да се занимава със сериозни „възрастни“ неща. Туристическият поход в човешкия зоопарк може да се повтори след месец и половина. В този случай, е възможно, че при достигане на определено ниво от наша страна – дори и не в техническия прогрес, а по-скоро при по-висока  морална отметка – с други думи, след превръщането на маймуната в човек, на пришълците може да им  станем  интересни. И след това има вероятност  за реални, пълноценни  контакти с ръкостискания, с уверения за приятелство и взаимноизгодно дългосрочно сътрудничество.

Друго време

Вариант Четири. В момента ние   с „тях“ сме в различни времеви отрязъци. Да речем, че живот на Марс е имало преди  един милиард години. Няколко милиони години преди да пристигнем,  марсианците са измрели, а сега ние се опитваме да намерим техните следи. След няколко милиона години (или може би дори по-рано)  човечеството вече може да е завършило своя  печален път. Ще мине известно време и жителите на Aлфа Кентавър ще следят с интерес маршрута  на своя „Curiosity“, който се опитва да  определи: дали има разумен живот на Земята? Или поне някакъв живот?

Ние сме сами в този празник на живота

Последният вариант. Никакви пришълци няма,  не е имало и никога няма да има. Разумният живот на Земята се е зародил благодарение на дотолкова изключителни и уникални съвпадения,  че да се повтори отново е почти невъзможно. Ние сме сами сред всички тези безброй звезди, и винаги ще бъдем.

Така че сега изберете опцията, която ви харесва, а  можете да измислите и своя собствена. Извънземните няма да се засегнат.

по материали на Глобална наука

Related Posts

3 thoughts on “5 причини за мълчанието на извънземните

  1. Земята е под карантина.За тях ние сме опасни.Има разлика между едновременни и последователни инкарнации.Езотерика…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *