Апокалипсис. Началото: Богаташите се подготвят за края на цивилизацията

Все повече и повече американски богаташи от IT и финансовата сфера,  като съоснователят и главен изпълнителен директор на новинарския сайт Reddit Стив Хъфман,  сериозно се подготвят за нещо като край на света, пише германското списание Der Spiegel, позовавайки се на американското издание  New Yorker.

По-специално, все повече милионери и милиардери, както пише в материала, „се опасяват от нарастващото напрежение между тях и по-бедните, но числено превъзхождащи ги слоеве от населението, което може да доведе  до  въстание или до революция като тази в Русия през 1917 г.“

Особено след като наскоро организацията Oxfam наля  масло в огъня, като публикува преди  икономическия форум в Давос проучване за това, че в момента 8 от най-богатите хора в света имат повече средства, отколкото всички останали хора на Земята.

В резултат,  изданието дава няколко примери за това как тези хора се  подготвят  за подобни ситуации.

Например, Хъфман, по собствените му думи, притежава няколко мотоциклети, защото „всеки знае, че в случай на апокалипсис всички пътища ще бъдат задръстени,“ както и цял арсенал от оръжия, боеприпаси и запаси с  храна.

„С това мога да издържа  известно време у  дома си,“ – казва той.

Един от бившите мениджъри на социалната мрежа Facebook Антонио Гарсия Мартинес е придобил, според New Yorker, два хектара земя на остров в северната част на  Тихия океан. Според Мартинес, „греши този, който си мисли, че може да устои на разярена тълпа.“

Нещо повече: всички тези хора обсъждат в затворени групи във Фейсбук различни аспекти на борбата за оцеляване, а именно – противогази,  бункери и места, където могат да се скрият от изменението на климата. По-специално, за едно от най-предпочитаните места за спасение сред сървайвърите, се счита  Нова Зеландия, където американците,  купуващи ваканционни жилища, още преди покупката искат да са оборудвани със защита срещу радиация.

Един от съоснователите на социалната мрежа LinkedIn Рейд Хофман, както пише New Yorker, казва, че в момента повече от половината от IT-милиардерите от Силициевата долина се готвят за настъпването на сегашната цивилизация.

Оригинал:  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/apokalypse-so-bereiten-sich-superreiche-auf-das-ende-der-welt-vor-a-1131490.html

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *