Белтък в кръвта на слоновете унищожава човешки ракови клетки

Учени от Института за ракови заболявания Huntsman твърдят, че откритият в кръвта на  слоновете белтък унищожава човешки ракови клетки.

Д-р Джошуа Шифман и екип от изследователи последните няколко години се занимават  с  търсене на лек за рака, и са работили с такъв необикновен, на пръв поглед, материал, като кръв от слон.

„За 55 милиона години съществуване в организма на слона се е изработил  белтък, който побеждава  рака – обяснява Shiffman –  природата намира решение.“

Според него, поради големия размер на слоновете и  броя на клетките в тялото им,  почти всички животни трябва да  боледуват от рак, за това говори и статистиката, но в действителност, слоновете въобще не са податливи на това заболяване.

„Слоновете практически никога не се разболяват от рак – казва Shiffman. – Ние вярваме, че тайната се крие в техният протеинов резерв, който унищожава раковите клетки „.

Чрез синтез  учените получили белтъка  Р-53 в лаборатория  и след това  го поставили в чашката на Петри с човешки ракови клетки. Schiffman казва, че резултатът е зашеметяващ.

„Видяхме как под влиянието на слоновия белтък  раковите клетки започнаха да измират много бързо – казва Shiffman. – Това въодушеви  персонала в лабораторията“.

В следващият етап от експеримента  Cancer Research Institute  Huntsman обединил усилията си с израелски колеги, за да произведе по-голямо количество протеин, ефектът от който ще бъде тестван на  мишки, а след това и при кучета.

Schiffmanе  сигурен, че ако всичко върви добре, тестът щ  с участието на хора ще започне след  около три години.

„Мисля, че резултат дори и при един човек с рак, било то дете или възрастен – е твърде много. Ние работим  внимателно и бързо, и колкото се може по-скоро с помощта на нашето откритие, ще  започнем лечение на хора, „- казва ученият.

Докторът  и сам преживява тежко заболяване – на 15-годишна възраст той е бил диагностициран с болестта на Ходжкин (злокачествено заболяване на лимфната тъкан), и това тласка Shiffman да се посвети на медицината. Докторът признава, че момента на унищожаването на раковите клетки с протеина P-53, той никога няма да забрави.

„Това беше най-вълнуващото преживяване в цялата ми медицинска кариера,“ – добавя той.

Изследователският екип се готви за прехода към втория етап на тестване. Schiffman споменава, че Институтът за изследване на рака ще трябва да набере около $ 2,000,000 за да завърши тестовете върху животни и да започне лечението на хора.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *