Прилепи-вампири все по-често нападат хора в Бразилия

Южноамерикански прилепи-вампири, които преди са  пиели кръвта на птици, сега са започнали да  атакуват хора и да пия кръвта им, към която те, според зоолози, не са  приспособени, се казва в статия, публикувана в списание Acta Chiropterologica.

„Бяхме много изненадани от това откритие. Този тип прилепи не е приспособен да се храни с кръвта на бозайници. Изглежда, че те се адаптират към промените в околната среда и са започнали да използват нови източници на храна.

Сега ние разпитваме местните жители и се опитваме да разберем колко често ги хапят вампири и къде това обикновено се случва, „- заяви Енрико Бернард  от Федералния университет на Пернамбуко в Ресифе (Бразилия).

Бернард и колегите му  направили това откритие,  разследвайки слуховете за появата на вампири, разпространени сред бразилците, които живеят близо до националния парк Catimbau в североизточната част на Бразилия.

Както разказва ученият, в този район на Бразилия живее голям вид  прилепи-вампири – Diphylla ecaudata – с  тегло около 33 грама, и  дължина около 8 сантиметра. Тези прилепи се хранят изключително с кръвта на птици, от време на време   атакуват добитъка и не се страхуват от хората.

Както се очаквало,  Бернард и колегите му успели да намерят много следи от вампирите в горите, включително  множество проби от изпражненията им. В тях, според биолозите, често остават ДНК фрагменти на животните, чиято кръв  пият тези прилепи, благодарение на което може да се разбере  какви  птици или бозайници те са нападали  през последните дни и седмици.

Следи от ДНК, учените  успели да намерят в  15 проби от изпражненията на прилепите, в повечето от които се съдържали   пилешки гени. От друга страна, в  три от тях са открити следи от човешки генетичен материал, което потвърдило слуховете – вампирите наистина са започнали да пият кръвта на хората.

Преди това,   казва Бернард, прилепите са  избягвали контакт с хората и никога не са се опитвали да ги атакуват, но, както изглежда, днес ситуацията се е влошила толкова много, че те трябва да правят това за да оцелеят. Според учените, популациите с  диви птици са  намалели в националния парк Catimbau дотолкова много, че вампирите са принудени да търсят храна навън, атакувайки хора, домашни птици и говеда.

Това откритие,  отбелязват учените, говори не само за екологични, но и за   потенциални здравословни проблеми. Прилепите често са носители на  изключително опасни  инфекциозни заболявания като денга или Ебола, и преминаването им на „човешка“ диета значително увеличава шансовете за разпространението на епидемии. Засега учените препоръчват на жителите на този регион на Бразилия да не спят в хамаци на улицата и да си слагат мрежи на прозорците.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *