Стрелките на Часовника на Апокалипсиса бяха преместени с 30 секунди напред

На фона на изявленията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта от развитие на ядрения потенциал на страната,  стрелките на Часовника на Апокалипсиса вече са по-близо до  глобалната катастрофа, отколкото по време на Студената война.

Американски учени преместиха стрелките на  т.нар. Часовник на Апокалипсиса с   30 секунди напред, съобщиха самите те при представянето на доклада на списание  Bulletin of Atomic Scientists. По тяхно мнение, светът сега се намира на две и половина минути преди полунощ, която символизира глобална катастрофа.

Повод за това са  неотдавнашните изявления на новия президент на САЩ, Доналд Тръмп, който призова да се развива ядрения потенциал на страната. Според учените, последните действия на Тръмп са направили и без това  лошата ситуация с безопасността в света,  още по-лоша. Освен това, както се казва в доклада, опасност от ядрена катастрофа създават  Русия и Северна Корея.

По този начин, светът сега е много по-близо до глобална катастрофа, отколкото по време на Студената война през 1984 г., когато часовникът е показвал три минути до  полунощ. На това показание стрелките бяха спрени преди една година. Още по-опасна ситуация е имало само през 1953 г., когато САЩ и СССР  разработват водородната бомба. Тогава Часовникът на Апокалипсиса е показвал само две минути до полунощ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *