Три мрачни сценарии на ЦРУ за света до 2035 г.

Вестник  Libération публикува статия за доклад на  ЦРУ, който прави прогнози за глобалното развитие до 2035 г. Анализаторите на  Централното разузнавателно управление на САЩ редовно правят прогнози от този вид, в които се разглеждат няколко версии за световното развитие:  от най-лоша  до много оптимистична.

Три възможни сценария са доста песимистични.

Между 2020 и 2035 г. съотношението на силите на планетата ще се промени толкова драстично, че е възможна появата или на изолиран и затворени държави,  или възникване на ядрен конфликт,  или държавното управление да се сведе до минимум в полза на органите на местното самоуправление.

Своите изводи  ЦРУ базира на факта, че днешната глобална тенденция – това е  разрив на  съществували в продължение на десетилетия съюзи и икономически протекционизъм.

Като причина за тази тенденция анализаторите определят негативните  последици от глобализацията и възхода на популизма. В резултат на това през 2035 г. в света ще има  „държави – острови“ – с обедняващо население и нарастване на безработицата заради развитието на новите технологии.

При втория сценарий  ЦРУ разглежда спад на американското влияние на международната сцена, и растящо във връзка с това напрежение между традиционните  съперници на САЩ: Русия, Китай и Иран.

До 2035 г. тези три страни ще се опитат да разширят своето икономическо, политическо и военно влияние върху съседите си, което в крайна сметка може да доведе до въоръжен конфликт. В  района към 2028 г. е възможна криза между Индия и Пакистан, която да  доведе до използването на ядрени оръжия за първи път от 1945 г. насам.

Третият сценарий може да се нарече най-оптимистичен, но само защото изключва война. А  увеличаването на недовериeтo от страна на населението към държавните органи на  властта и към политиката като цяло,  може да доведе до загуба на влияние на държавата като институция на властта.

Държавната власт ще бъде сведена до функции в областта на  международни  представителства и сигурност, а  всичко останало – образование, здравеопазване, икономическа политика и данъци  – ще бъде прехвърлено на местните органи за самоуправление.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *