„Зловещата“ инаугурационна реч на Тръмп разтревожи западните медии

Повечето западни медии нарекоха  „зловеща“ и „мрачна“ речта на президента  Доналд Тръмп при встъпването му в длъжност. Ето защо:

„Президентът Доналд Тръмп изнесе, според мнението на историци и автори на речи, една от най-зловещите встъпителни речи  в историята, прибягвайки до стандартните за неговата  кампания теми за упадъка на Америка и в същото време се представи като защитник на „забравени мъже и жени на тази страна „, – пише The Wall Street Journal.

Според историка Робърт Делека, цитиран от WSJ, ако се вярва на Тръмп, САЩ се намират в ужасна криза.

Кореспондентът на LA Times Марк Барабак нарече речта на 45-ия президент на САЩ „Tръмпизъм в чист вид.“

“ В нея нямаше никаква  маслинова клонка, никакво изцеление на рани, никакви  възвишени призиви към най-добрите прояви на нашата природа.  16 минутното послание от президента беше Tръмпизъм в най-чистата му форма:  злобно, грубо и дълбоко обидено,“ – пише той.

Барабак също така отбелязва „войнствения тон“ на речта Тръмп и нейния   “ черен като смола цвят.“ Тя бе  пряко продължение на кампанията му, а не  поглед в  бъдещето, в което ще трябва да се справя с дълбоко разделената  страна, допълва авторът.

Вестник The Washington Post определя речта на Тръмп като „рязка и ожесточена“. „Доналд Тръмп започна  президентския си мандат с остри и ожесточени думи за осакатената нация, която отчаяно се нуждае от смели, спешни действия.  Прекъсвайки повече от двувековната история на  встъпителни речи,  новият президент даде да разбере на всички онези, които все още не разбират – че  това ще бъде много по-различно  президентство “ – пише вестникът.

The Huffington Post отбелязва, че Тръмп е звучал така , сякаш това е военен преврат. „Петък бе  ден на триумф за новия президент – но по гневното му  и конспиративно послание, това няма да кажете“, – отбелязва авторът, като добави, че  отклонението на Тръпм  от нормата е било очаквано, но все пак думите му са били шокиращи.

The New Yorker обръща внимание на факта, че новият президент не припомни нито  „жертвите, направени от нашите предци“, нито  духа на Америка или   нейните ценности.

„Това беше една мрачна реч.  Америка, която бе описана от Тръмп, е изпълнена  с жертви: от „бедност“, от „престъпност, банди и наркотици“, от „ръждясали фабрики, разпръснати в цялата страна, „- се казва в статията.

Вестник Politico, от своя страна, обръща внимание на факта, че Тръмп в речта си остави Европа, давайки и да разбере, че сега ще трябва да разчита само на себе си.

„Ако Тръмп си бе поставила задачата да направи предупреждение на Европа, той успя,“ – отбелязва авторът, позовавайки се на реакцията на  някои европейски политици.

„Враждебна инаугуарационна реч.  Ние не можем просто да седим и да се надяваме на подкрепата и съдействието на САЩ, Европа трябва да поеме своята съдба и сигурност в собствените си ръце, – пише в  своя Twitter, бившият белгийски премиер Ги Верхофстадт, председател на Алианса на европейските либерали и демократи.

Социалните мрежи също обърнаха  внимание на факта, че Тръмп всъщност цитира в словото си Бейн- злодеят от вселената на DC Comics.

Във филма „Черният рицар: Възраждане на легендата“ антигероят казва: „Днес, ние връщаме  властта на вас – хората“. Тръмп наистина повтори тази фраза, почти дума по дума.

Президентът в речта си обвини „една малка група от хора“ във Вашингтон в  контрола над тези блага, които носи властта, и заяви, че 20 януари 2017 г.  ще остане в историята като деня, когато обикновените американци отново се взели властта с своята страна и обеща да се съсредоточи  предимно върху делата на Америка.

По материали на чуждестранния печат

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *