CNN: Тръмп започна да говори с фразите на Кремъл

В ново интервю за  Fox News президентът Тръмп заяви, че той уважава руския президент Владимир Путин. Тръмп признава, че Путин, може би, е убиец, но отбелязва, че и в САЩ има „много убийци.“

Вие уважавате ли  Путин?

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Да, аз го уважавам, но …

Наистина ли? Защо?

Доналд Тръмп: Уважавам много хора, но това не означава, че мога да се разбирам с тях. Той е  лидер на своята страна. Според мен, е  по-добре да се разбираме с Русия, отколкото не. И ако Русия ще ни помогне в борбата срещу ИД-  нашата главна борбата – и с  ислямския тероризъм по целия свят – това ще бъде добре. Ще можем ли да се разберем? Нямам представа. Много е възможно и да  не.

Путин е убиец?

Доналд Тръмп: Има много убийци. Ние имаме много убийци. Смятате ли, че страната ни е толкова невинна?

Нека да обсъдим всичко това с Клер Себастиан. Тя е с нас на директната линия  от Москва. Някои анализатори посочват, че използването на такива етични сравнения – това е тактика, която ни е позната на нас, защото се използва от Кремъл.

Клер Себастиан, кореспондент на CNN:  Точно така, Робин. Ето защо  е толкова изненадващо това  да се чуе от настоящия президент на Съединените щати. В края на краищата, това са изявления, които чуваме от ръководството на Русия и руските медии.
 
Например, в миналото Путин сравняваше действията на Русия в Крим с действията, които САЩ и западните страни  предприеха в Косово. По време на предизборната кампания в САЩ, руските медии  много често употребяваха фрази като: „Русия я обвиняват в  слабост на демократичните институции, но погледнете  колко спорове  предизвикват изборите в Съединените щати. Те не са по-добре.“ Такива идеи често се изразяваха от руска страна.

 Въпреки това е интересно да оставим настрана факта, че коментарите на президента предизвикаха шок, и да се опитаме  да уловим скрития смисъл, да  разберем, какво  тези твърдения могат да означават за политиката. Президентът Тръмп казва, че той иска да създаде с Русия коалиция срещу ИД в Сирия. Русия многократно заявяваше, че иска това.

 Но как ще се отрази това на ситуацията, която вече съществува в Украйна? Президентът Тръмп снощи говори с президента на Украйна Петро Порошенко и обеща да си сътрудничи с всички страни за разрешаването на украинския конфликт. Трудно е да си представим как САЩ ще създадат  коалиция с Русия в Сирия, и в същото време, може би, ще си сътрудничат  с Украйна, за да завърши  конфликта в тази страна.
 
Това са много различни проблеми, но по напрежението, създадено от тях,  може да се определи как  ще се развиват тези отношения.

По материали на CNN International.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *