Интелектуалните способности на детето зависят от възрастта на майката

Учени от Лондонския университет съобщиха, че  са доказали, че интелектуалните способности на детето зависят от възрастта на майка му, и тази връзка е непосредствена.

Според научната статия, това, доколко умно и способно ще бъде детето,  зависи от това кога  майка му е забременяла с него. Своето изследване медиците провели, анализирайки данни за периода 1958-1970. Те сравнили нивото на интелигентност на децата и възрастта на майките им.

Установено е, че децата, родени от майки на 35-39 години, показали  най-високи когнитивни способности, което изненадало учените. Това били по-високи показатели, отколкото у децата, родени от по-млади майки.

Освен това  учените се  изненадали от  този резултат, тъй като преди около 40 години, учени също провели подобен анализ и той показал напълно противоположни резултати: у майките над 30 години, децата били с по-нисък интелект,  отколкото у по-младите. С какво е свързана  тази промяна, учените не могат да кажат. Те все пак  отбелязват,  че това може да зависи от обществото,  нивото на медицината и редица други показатели.

Те също така казват, че жената  сега преди всичко се  опитва да си изгради кариера, и едва след това  мисли за създаване на семейство и деца, така че като цяло, късните родители са станали по-нормални, отколкото преди. Освен това  майките  на възраст могат да отделят повече време за децата си, което също се отразява на тяхното ниво на развитие, и   дори и при равни други условия, тези деца се оказват по-интелектуално развити.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *